chrome firefox opera safari iexplorer

Петриківський розпис може потрапити в книгу ЮНЕСКО

30 липня 2013 о 10:39

Комітет Всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) розгляне у грудні питання щодо надання статусу всесвітньої нематеріальної спадщини українському декоративно-орнаментальному народному малярству – Петриківському розпису.

Про це повідомляє Урядовий портал.

У повідомленні зазначається, що під час сесії у червні 2013 у м. Пномпень (Королівство Камбоджа), включив два українських культурних об'єкти — древнє місто Херсонес Таврійський, а також дерев'яні церкви Карпатського регіону України та Польщі — до списку Світової спадщини.

«Надання цим об’єктам культурної спадщини статусу всесвітнього надбання людства — це важлива складова інтеграції України у міжнародний, зокрема, туристичний простір», — сказав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Україна має величезний внутрішній потенціал для розвитку туризму, адже посідає одне з провідних місць в Європі за рівнем забезпеченості цінними природними та історико-культурними ресурсами, здатними генерувати значний і різноманітний туристичний інтерес.

«Збільшення кількості об’єктів ЮНЕСКО в Україні — важливий чинник розвитку сфери туризму, оскільки це важлива складова реалізації потенціалу держави на міжнародному туристичному ринку», — наголосив Вілкул.

Наприкінці цього року ЮНЕСКО вперше буде розглядати питання щодо надання статусу всесвітньої нематеріальної спадщини українському декоративно-орнаментальному народному малярству – Петриківському розпису. У грудні 2013 року Петриківський розпис на засіданні комітету ЮНЕСКО в Баку (Азербайджан) буде номіновано на набуття статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

У рамках міжнародного промо-туру Петриківського розпису проводиться серія виставок за кордоном. У березні 2013 року в Брюсселі пройшов Тиждень Петриківського розпису. У червні 2013 року представлена найбільша виставка в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Крім того, ведуться переговори про проведення виставок у Китаї та Японії.

Джерело: УНІАН
Розділи: Культурна Традиції

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути