chrome firefox opera safari iexplorer

Що потрібно їсти, щоб повністю забезпечити себе вітамінами

24 липня 2013 о 12:14

Морська риба, цільні злаки, овочі, фрукти, і молочні продукти дають людині всі необхідні вітаміни, стверджують в Асоціації дієтологів України.

«Усі люблять вітаміни. Vitamin походить від латинського слова Vita, що означає» життя «, а вітаміни необхідні для забезпечення десятків ключових процесів у нашому організмі. Мільйони людей впевнені, що щоденний прийом вітамінів змушує їх відчувати себе краще, а жити довше» — пише на своїх сторінках британська The Guardian в матеріалі Вітаміни: Перестаньте приймати їх у таблетках.

Автор посилається на різні дослідження, в тому числі на дослідження вчених з університету Міннесоти, які були проведені в жовтні 2011 року, та які показали, що жінки, які регулярно споживали мультивітамінні комплекси, в підсумку померли швидше, ніж ті, хто цього не робив. Приблизно в той же час дослідники з клініки Клівленда виявили, що чоловіки, які приймали пігулки вітаміну Е, мали підвищений ризик розвитку раку простати.

Проблема полягає в тому, що більшість вітамінів не виробляються організмом — вони надходять ззовні або з їжею, або у вигляді дієтичних добавок. Синтетичні вітаміни, які покликані компенсувати недолік природних в раціоні харчування, як стверджує автор, або не забезпечують такого ж ефекту, або можуть мати навіть зворотний ефект.

Але головне питання, яке порушують автори статті, не в тому, чи потрібні вітаміни людям, а в тому, коли і як їх вживати, щоб отримати потрібний ефект і не заподіяти шкоди.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути