chrome firefox opera safari iexplorer

Українські онкохворі відстоюють своє право на безкоштовні ліки

04 липня 2013 о 11:03

Українські онкохворі та їхні близькі вимагають оприлюднення переліку лікарських препаратів, закуплених за державний кошт.

Більшість пацієнтів зізнаються, що про безплатне лікування вперше чують. Ліки онкохворі купують за свої гроші в аптеках або в кур'єрів. Телефони останніх їм дають самі лікарі.
У міністерстві кажуть, що накази щодо контролю із забезпечення препаратами вони видали, а от перевіряти кожен диспансер — це не їхня справа. У середу онкохворі прийшли під стіни Міністерства охорони здоров'я, щоб дізнатися, які препарати мають бути безплатними. Бо безкоштовні онкопрепарати часто зникають на шляху до пацієнтів. Вони вимагають оприлюднити список ліків, які закуповуються в кожній із лікарень. Деякі онкохворі вперше чують про безкоштовні препарати, хоча лікуються уже 8 років. Приміром, один із хворих на ліки щомісяця витрачає близько 12 тисяч грн. Виявляється, що держава закуповує ці ліки давно і в достатній кількості, просто пацієнти їх не отримують, тому виникає питання, як вони розподіляються і ким. Цього року на ліки для онкохворих із бюджету виділено близько 230 млн грн. Проте люди частіше купують ліки в аптеках чи у кур'єрів. Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова каже, що є накази щодо контролю та веб-доступу до інформації. Проте в повноваження міністра не входить контроль за кожною лікарнею. Головний лікар київського онкоцентру каже, що хворих держава забезпечує лише на 50 %. А ловити тих, хто «зливає» із лікарні хіміотерапію кур'єрам, він готовий.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути