chrome firefox opera safari iexplorer

Український лекгоатлет Богдан Бондаренко побив рекорд 30-річний рекорд України

05 липня 2013 о 10:36

Український атлет Богдан Бондаренко переміг у другому поспіль етапі «Діамантової Ліги», при цьому кожен раз покращуючи свій результат.

У Бірмінгемі йому підкорилася планка на висоті 2,36, а вже через тиждень у Лозанні він на один сантиметр побив національний рекорд Рудольфа Поварніцина, який протримався з 1985 року — 2,41 м, пише ZN.ua.

В Лозанні Бондаренко почав свій виступ вдалими спробами, а висоту 2,37 см він взяв з першої спроби. Його єдиний на той момент суперник з сектору американець Ерік Кайнард відповів вражаючим стрибком на 2,39, проте вже на 2,41 він двічі змазав спроби. Бондаренко ж впевнено взяв 2,41. Українець прийняв рішення штурмувати новий світовий рекорд на 2,46 см, і був близьким до чергового досягнення, але все ж поки не підкорив його.

У загальному заліку «Діамантової Ліги» Бондаренко йде на першому місці — в його активі 14 очок, на чотири більше, ніж у катарця Муртаза Баршима. У стрибунів у висоту залишилося ще два старти в сезоні.

Стрибок Бондаренко, тим часом, став найкращим у світі з 1994 року — тоді, 15 липня у Лондоні легендарний кубинець і світовий рекордсмен Хав'єр Сотомайор стрибнув на цю висоту.

Зазначимо, що Поварніцин встановив рекорд України 11 серпня 1985 року на змаганнях в Донецьку — тоді він стрибнув на 2,40, ставши першою людиною в світі, якому підкорилася ця висота. За своє досягнення Поварніцин отримав прізвисько містер 2,40. Втім, практично за місяць рекорд впав — його побив співвітчизник Поварніцина Ігор Паклін. На Універсіаді в японському Кобе він на один пункт поліпшив показник Поварніцина.

На сьогоднішній день Бондаренко займає 3-тє місце у топ-лісті стрибунів у висоту за всю історію — краще за нього стрибав лише легендарний кубинець, рекордсмен світу Хав'єр Сотомайор (2,42, 2,43, 2,44 і 2,45), а також швед Патрік Шеберг (2,42). Зазначимо, що світовий рекорд був встановлений 27 липня 1993 року.

Всього ж атлетів, яким підкорялася планка на висоті 2,40 — дев'ятеро, і Бондаренко в цьому списку — ділить 3-4 місце з Пакліним. Найбільш близьким до 2,41 був нинішній суперник Бондаренка з «Діамантовій Лізі» Муртаз Барші з Катару — на етапі в Юджині на початку червня він стрибнув на 2,40 м. Відзначимо також, що у Лозанні відмінний результат показала Марія Ремінь, якій на 200-метрівці вдалося випередити грізних конкуренток. І нехай Марія, пробігши дистанцію за 22,61 секунди, не дотягла 3 сотих до свого особистого рекорду, такі результати вселяють надію напередодні чемпіонату світу у Москві.

Також у Лозанні вдруге в сезоні виступив срібний призер Лондона у метанні спису Олександр П'ятниця. Втім, поки атлет намагається вийти на оптимальний рівень готовності після травми, тому його результати далекі від найкращих

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути