chrome firefox opera safari iexplorer

Українці за рік поскаржились на міліцію майже 115 тисяч разів

03 липня 2013 о 17:22

За минулий рік органи прокуратури отримали майже 115 тис. скарг на дії міліції, однак кримінальні справи були відкриті лише по 0,3% з них.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації Amnesty International, пише ТСН.ua. 

«Із 114 474 скарг на дії міліції, що надійшли до органів прокуратури у 2012 році, розслідування відбувалися лише за 1 750, із них лише 320 закінчились порушенням кримінальних справ проти 438 міліціонерів», — заявляють правозахисники. Виходить, що з майже 115 тисяч скарг на міліціонерів прокуратура розслідувала лише 1,5%, а порушила справи за 0,3% заяв.

«Протягом останнього десятиліття Amnesty International неодноразово висловлювала свою занепокоєність широко поширеною в Україні практикою застосування правоохоронцями катувань та інших видів жорстокого поводження.

Проблема залишається не менш актуальною і сьогодні», — наголошують правозахисники.  І зазначають — українським міліціонерам і далі вдається уникати розслідування і покарання за свою участь в жахливих злочинах.

В Amnesty International нагадали, що Європейський Суд з прав людини (ЄСПЛ) неодноразово критикував розслідування випадків катування та інших видів жорстокого поводження в Україні. І рекомендував створити цілком нову систему для розслідування порушень прав людини з боку правоохоронців.

Прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу потенційно може вирішити цю проблему, вважають правозахисники. Бо новий кодекс містить положення про створення Державного бюро розслідувань для розслідування злочинів співробітників правоохоронних органів і високопосадовців.

На думку Amnesty International, це бюро має бути створене негайно як справді незалежна, неупереджена та ефективна установа, яка б у тому числі займалась розслідуванням скарг на порушення прав людини з боку працівників правоохоронних органів.

«Роль прокуратури в існуючій правоохоронній системі в усіх випадках заважає їй неупереджено розслідувати такі скарги, і практика неодноразово довела, що прокуратура не здатна ефективно виконувати ці функції», — зазначили правозахисники.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути