chrome firefox opera safari iexplorer

Вічна мерзлота в Антарктиді прискорено тане

29 липня 2013 о 11:36

Вчені вперше встановили, що вічна мерзлота в Антарктиді тане прискорюють темпи, і це не пов'язано з глобальним потеплінням, йдеться в статті, опублікованій в журналі Scientific Reports.

Вчені під керівництвом Джозефа Леві (Joseph Levy) з Техаського університету в Остіні (США) зібрали дані про танення підземного льодовика в долині Гарвуд, що розташовується в районі Сухих долин Мак-Мердо на Землі Вікторії в Антарктиді. Вчені виявили, що темпи танення вічної мерзлоти зросли з 2001 по 2012 рік і зараз приблизно в 10 разів перевищують середні темпи, характерні для поточної геологічної епохи.

До цих пір вважалося, що підземні льоди Антарктиди піддані лише сезонним коливанням. Однак Леві і його колеги показали, що вічна мерзлота в долині Гарвуд тане, і геологічних слідів подібних процесів в осяжному минулому немає. Вони виявили, що 400-метровий підповерхневий льодовик в цій долині зараз втрачає приблизно 5 тисяч кубічних метрів льоду в рік і з 2001—2002 років він зменшився майже на 45 тисяч кубометрів.

Вчені не пов'язують танення льоду з потеплінням. У районі Сухих долин з 1986 по 2000 роки спостерігалося похолодання, після якого підйому температури не було. Дослідники пояснюють танення вічної мерзлоти змінами погодних умов, через яких кількість сонячного світла, що досягає грунту в цьому районі, збільшилася.

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути