chrome firefox opera safari iexplorer

Як українцям врятувати здоров'я від «хімічних» кавунів та динь

15 липня 2013 о 09:30

Коли на прилавках з'являються перші кавуни та дині, то перед українцями постає питання: їсти їх, чи ні. В цьому році вони на ринку з'явилися майже на місяць раніше.

Середина липня, а прилавки уже ломляться від ранніх баштанних. Але черг навколо не видно: люди кавунів та динь поки побоюються.

«Ще не сезон. Тут нікому довіряти не можна. Всякої хімії добавляють у них», — кажуть на ринку.

Чи справді це так, журналісти пішли перевіряти до лабораторії. Піддослідні — кавун і диня, завезені на ринок сьогодні з Херсонської області. Тест показує, що вміст нітратів у кавуні — у нормі, а от диня не радує — майже вдвічі перевищує вміст нітратів.

Це вже сьома за сьогодні перевірка. Три з них показали: дині неїстівні. Проте фахівці заспокоюють — це не привід відмовитися від ласощів.

«Можна купувати і дині, і кавуни, єдина рекомендація — якщо ви купуєте на ринку, вимагайте від продавця експертний висновок, в якому буде вказано фактичний вміст в міліграмах на кілограм», — каже лаборант-радіолог Олена Сухенко.

Лікарі кажуть, що отруїти українця нітратами — не так вже й просто.

«Для цього треба декілька днів їсти тільки кавуни та дині у великих кількостях», — заявляє лікар Галина Невзорова.

Аби убезпечитися від негативних наслідків «свята живота» фахівці радять купувати баштанні у перевірених продавців, вимагати експертний висновок, проте навіть, якщо документи у порядку — не бути жадібним. І залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м'якоті.

Раніше повідомлялося, що через спеку кавуни будуть делікатесом.

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути