chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 липня декретна відпустка зараховується у страховий стаж українок

01 липня 2013 о 12:49

З 1 липня 2013 період відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами в Україні зараховується у страховий стаж.

Відповідна норма передбачена змінами у деяких законах України в частині призначення та індексації пенсії, повідомляється на сайті Мінсоцполітики.

«Віднині загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають жінки, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та одержують допомогу. Цей період зараховуватиметься у страховий стаж при призначенні їм пенсії», — відзначив директор Департаменту пенсійного забезпечення і соціального захисту інвалідів Микола Шамбір.

За його словами, це питання дискутувалося з 2004 року. Проте тільки недавно був знайдений компроміс, який влаштовує як урядову сторону, так і профспілки і працедавців.

"Аби ця норма почала діяти, парламент вніс зміни у законодавство в частині сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з ними, страхові внески за період перебування у декретній відпустці платитиме працедавець виходячи з нарахованої суми допомоги з вагітності і пологів : ЄСВ у такому разі становитиме 33,2% від цієї суми.

Разом з цим з робітниці братимуть 2% з суми допомоги з вагітності і пологів ", — пояснив нововведення фахівець.

Як повідомлялося, Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» був ухвалений Верховною Радою 14 травня 2013 р. і опублікований у виданні «Голос України» 7 червня.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути