chrome firefox opera safari iexplorer

За показниками здоров’я сучасна молодь на 15 років «старша» за своїх батьків у такому ж віці

09 липня 2013 о 09:06

Судинні недуги «молодшають» і дедалі частіше вражають найактивнішу частину суспільства. Кожен п’ятий у віці від 23 і до 30 років страждає на гіпертонію. Таких приголомшливих висновків дійшли вчені університету Південної Кароліни (США). При цьому лише половина з цих людей знають про свою недугу, адже часто захворювання минає безсимптомно, наголошують дослідники.

Аналізуючи інформацію про 14 тисяч осіб, вчені виявили, що у 20 відсотків «піддослідних» показники артеріального тиску перевищують норму — незалежно від статевої чи етнічної приналежності. Щоправда, у молодих чоловіків більша схильність до гіпертонії. А також — у тих, хто має вищу освіту.

Авторів дослідження здивували такі результати. Адже під час відповідного експерименту 2008 року підвищений артеріальний тиск відзначили лише в 4 відсотків молоді. Нормальними лікарі вважають показники тиску 120/80. Якщо вони піднімаються до позначки 139/89, це може свідчити про стан, що передує гіпертонії. Артеріальний тиск, вищий за 140/90, лікарі називають дуже високим. І застерігають: нехтувати ситуацією небезпечно — високий тиск провокує розвиток патологій серця, очей, нирок, підвищує імовірність інфаркту та інсульту.

Цікаво, що і європейські науковці дійшли висновку: в сучасного молодого покоління гірший обмін речовин, ніж у їхніх батьків. А 30–річні чоловіки нині на 20% більше схильні до надмірної ваги, ніж представники попередніх поколінь. Водночас дівчата у віці 20 років вдвічі частіше страждають від ожиріння в порівнянні зі своїми однолітками 10 років тому.

Зрештою, кажуть лікарі, нині дорослі настільки нездорові, що їх можна вважати на 15 років «старшими» за своїх батьків і дідів, коли ті перебували в тому самому віці.

Через слабке здоров’я сучасні люди частіше страждають не лише від високого кров’яного тиску, а й вiд діабету, ожиріння. Скажімо, схильність до повноти у сорокарічних чоловіків і жінок така ж, як у старшого покоління у віці 55 років.

Про це йдеться в новому дослі­дженні, яке оприлюднив часопис European Journal of Preventive Cardiology. Вчені протягом 25 років досліджували стан здо­ров’я 6 тисяч людей у віці 20, 30, 40 і 50 років, пише Україна молода.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути