chrome firefox opera safari iexplorer

1 вересня в Україні стартує найбільший світовий фотоконкурс

30 серпня 2013 о 09:43

«Фонд Вікімедіа» оголошує про початок світового фотоконкурсу пам’яток культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments).

Конкурс триватиме з 1 по 30 вересня. У ньому візьмуть участь понад 40 країн, серед яких і Україна, повідомляють організатори.

В Україні конкурс проводиться громадською організацією «Вікімедіа Україна» за підтримки Міністерства культури України.

Мета конкурсу – поширити знання про культурний спадок світу, зібравши фотографії усіх пам’яток культурної спадщини і проілюструвавши ними статті у Вікіпедії та інших проектах Фонду Вікімедіа.

image001З 1 по 30 вересня фотографи і фотолюбителі різних країн завантажуватимуть свої фотографії на Вікісховище. До 21 жовтня в кожній країні будуть відібрані найкращі фотографії, що будуть представлені на суд міжнародного журі, а до 18 листопада буде оголошено найкращого фотографа світу.

Минулого року Україна посіла в цьому конкурсі четверте місце після Польщі, Іспанії та Німеччини із кількістю завантажених конкурсних фотографій понад 33 тисячі. Всього було сфотографовано 7125 пам’яток, а взяло участь в українській частині конкурсу 648 учасників.

Участь у конкурсі є вільною та відкритою як для професійних фотографів, так і для аматорів. Обов’язковою умовою є власне авторство представлених фотографій та завантаження їх протягом вересня 2013 року. Дата, коли була відзнята фотографія, не має значення.

Для цілей конкурсу функціонує та оновлюється інтерактивна карта пам’яток України, розроблена за участі організації «Вікімедіа Україна». Перелік пам'яток містить понад 43 тисячі записів і невпинно розширюється.

Завантажуючи фотографії на Вікісховище, автори надають згоду на їх використання на умовах вільної ліцензії Creative Commons. Це передбачає вільне використання роботи за умови посилання на автора та джерело.

У 2011 році Wiki Loves Monuments став найбільшим фотоконкурсом у світі за версією Guinness World Records. У 2012 році конкурс побив власний рекорд, представивши понад 350 тисяч світлин.

У 2013 році українська частина конкурсу боротиметься за місце в Книзі рекордів України.

Спеціальні номінації

Цього року українська частина конкурсу «Вікі любить пам’ятки» включатиме три спеціальні номінації:

1. «Київ очима іноземців» за підтримки організації AIESEC Kyiv і в партнерстві з її проектом Explore Kyiv існуватиме для фотографій київських пам’яток культури, зроблених іноземцями.

2. У спецномінації «Пам’ятки вірменської культури в Україні» за підтримки вірмено-українського арт-журналу TheNorDar оцінюватимуться фотографії пам’яток спадку вірменської культури в Україні.

3. Кращі фотографії пам’яток спадку грецької культури в Україні нагородять в рамках спецномінації «Пам’ятки грецької культури в Україні» за підтримки Посольства Греції в Україні, Фередації грецьких товариств України, Центру елліністичних студій та грецької культури імені Андрія Білецького, а також Грецького фонду культури (Одеса).

Роботи, що будуть представлені в цих номінаціях, будуть оцінені та нагороджені окремо спеціальним журі для кожної номінації. Ці фотографії братимуть участь і в загальному змаганні.

Також у 2013 році оголошено міжнародну спецномінацію, присвячену фотографіям пам’яток Першої світової війни – The Europeana First World War Special Award. Ця номінація оцінюється та нагороджується лише на міжнародному рівні, і організовується за підтримки Інтернет-порталу Europeana.

Портал «Рідна країна» — серед інформаційних партнерів конкурсу.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути