chrome firefox opera safari iexplorer

11 українських письменників видали спільну книгу про алкоголь

30 серпня 2013 о 10:20

Одинадцять сучасних українських авторів – Галина Вдовиченко, Лариса Денисенко, Сергій Жадан, Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха, Наталка Шевченко, Міла Іванцова, Євген Положій, Наталка Сняданко, Оксана Забужко та Євгенія Кононенко об’єднались, аби написати книжку про алкоголь. Її назва – «Жити-пити. 40 градусів життя».

«Кілька місяців тому нам спало на думку написати оповідання на «алкогольну» тему. До алкоголю можна ставитись по-різному, так воно, в принципі, і вийшло – у нашій збірці, у створенні якої взяли участь 11 письменників», – розповіла у коментарі ZAXID.NET одна з упорядників збірки, письменниця Галина Вдовиченко.

Книжка – щойно з друкарні, її ще навіть немає у продажу, однак 28 серпня, два примірники цієї збірки та низку інших книжок передали у наркологічне відділення №2 Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні, що на вул. Кульпарківській.

«Вчора я була там і бачила, як заносять чергового пацієнта – молодого чоловіка, п'яного до непритомного стану. Але саме таким людям, які за кілька днів приходять до тями, ми і передали свої книжки», — розповіла письменниця.

У цьому відділенні є своя бібліотека, зібрана лікарями та працівниками. Головний лікар відділення Анатолій Крамар каже, що у багатьох саме там виникає бажання узяти книжку до рук. «То нехай там будуть і найновіші книжки, в тому числі і ця збірка. Бачила вчора журнал записів книжок бібліотеки відділення – хто і що бере читати. Там справді читають», – пояснює письменниця.

У світ книжка вийде накладом 5 тисяч. Вперше її презентують на акції «Повна скриня книжок», що відбудеться в межах другого гаражного розпродажу 8 вересня у «Майстерні добрих справ». Цю подію організовує спільнота взаємодопомоги «Оселя-Емаус» і два примірника книги продадуть на благодійному аукціоні.

А вже на Форум видавців у Львові книжку привезе видавництво «Клуб сімейного дозвілля». Її презентація відбудеться у суботу, 14 вересня, об 11:00 у Кривій липі. Тож навіть назву презентації обрали символічну «Бодунова презентація антології «Жити-пити. 40 градусів життя».

«Я впевнена, що будуть згодом і нові наклади. Ця книжка для усіх. Алкогольна залежність, пияцтво — одна з помітніших проблем нашого суспільства. Є потреба говорити про це, чути одне одного, і намагатися щось змінити», – сказала Галина Вдовиченко.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути