chrome firefox opera safari iexplorer

13-15 вересня Львів відзначатиме 650-річчя Вірменського собору

20 серпня 2013 о 16:08

З 13 до 15 вересня у Львові відбудуться урочистості, приурочені до 650-річчя Вірменської церкви. У рамках святкування відбудеться урочисте відкриття відреставрованого вівтаря «Голгофа».

Над відновленням «Голгофи» упродовж трьох років працювали польські і українські спеціалісти, зокрема реставратор Анджей Казберук та студенти і випускники Львівської академії мистецтв. Святиню відновлювали в рамках українсько-польського проекту «Збереження спільної культурної спадщини».

Проект фінансувало Міністерство культури та національної спадщини Польщі, також фінансово допомогла вірменська громада Польщі.

Вівтар є компіляцією з трьох різних частин – фігури розіп’ятого Христа, двох жіночих – Матері Божої і Марії Магдалини, і дерев’яного тла, на якому змонтовані усі фігури. Композиція, різнорідна за технологією і методом різьблення, змонтована в єдине ціле в середині XVIII ст. «Голгофа» декілька разів горіла.

За інформацією організаторів, вулицю Вірменську, де розташований храм, на святкування спеціально оформлять. На будинках розмістять таблиці з інформацією про їх історію та мешканців. Під час свята відбудуться концерти, виставки, майстер-класи, експозиції світлин, частування та покази фільмів, екскурсії вірменським кварталом міста, повідомляє РІСУ.

Довідка

Вірменська апостольська церква (ВАЦ) є однією з найдавніших християнських помісних церков. В Україні вірмени з’явилися ще задовго до створення Київської держави. У XI ст. руйнівні напади сельджуків, падіння царства Багратунідів, візантійська політика переслідування вірменів стали причиною їхнього масового виходу з батьківщини до Київської держави, переважно на територію її західної частини.

Важливим чинником збереження національної самобутності в умовах діаспори стала Вірменська церква. У 1364 р. патріаршою грамотою Католікоса всіх вірменів Месропа І у Львові засновано вірменську єпархію, яку через три роки було затверджено декретом польського короля Казимира Великого. Таким чином львівський храм Успіння Пресвятої Богородиці (освячений у 1363 р.) став катедральним собором і єпархіальним центром усіх вірменів Русі, Валахії і Молдови.

28 листопада 1991 р. в Україні було офіційно відновлено і зареєстровано єпархію Вірменської апостольської церкви, громади якої зараз діють у Львові, Києві, Одесі, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, а також у деяких містах Криму. Вірменська громада Львова нараховує близько трьох тисяч осіб.

Українську єпархію ВАЦ очолює архиєпископ Григоріс Буніатян, осідок якого знаходиться у Львові. Завершено повернення вірменській громаді катедрального Успенського собору. 25 червня 2001 р. під час перебування у Львові храм відвідав Папа Іван Павло ІІ.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути