chrome firefox opera safari iexplorer

Банки почали масово списувати гроші з рахунків українців через неплатежі по кредитах

29 серпня 2013 о 10:20

Банки почали масово і без дозволу списувати гроші з рахунків пересічних українців . З зарплатних , соціальних і приватних карток несподівано зникають кошти.

Причина завжди одна — заборгованість по кредиту. Або власник рахунку сам є позичальником і вчасно не заплатив за позикою, або виступає в ролі поручителя — кредит оформив його родич або друг (і порушив терміни погашення) , а він лише підписав у банку договір поруки, пишуть «Вести». 

Завжди страждають клієнти одного банку: кошти починають зникати лише у випадку, якщо зарплатна або приватна картка відкривається в тому ж банку, в якому колись оформлявся кредит (або підписувався договір поруки) . 

«Банки незаконно списують кошти клієнтів або блокують їх на картковому рахунку» , — підтвердив старший партнер адвокатської компанії « Кравець та Партнери» Ростислав Кравець. 

Банки і раніше займалися одностороннім списанням коштів з рахунків позичальників , але дотримувалися непорушного правило: клієнта заздалегідь повідомляли про вилучення грошей , а в деяких випадках навіть просили з'явитися особисто і підписати платіжку . 

«Банк має право на безумовне (безакцептне) списання , тільки якщо така можливість передбачена договором , підписаним з клієнтом. А також якщо фінустанова отримала відповідну постанову суду» , — прокоментував ситуацію Кравець. 

Але зараз банки перестали дотримуватися всіх необхідних формальностей — і гроші зникають з рахунків без попередження. «Внесла останній платіж по кеш-кредиту ще два місяці тому і забула про нього. Але виявляється , що в кредитному договорі був пункт (дрібним шрифтом) про сплату обов'язкової разової комісії в 1 тис. грн наприкінці виплати позики. Дізналася про нього тільки після того , як моя компанія випустила мені зарплатну карту ( в тому ж банку , де я раніше гасила кредит ) і той списав з мене заборгованість . До 1000 гривень мені додатково нарахували пені на 3 тисячі гривень і зняли їх з рахунку» , — каже позичальник Ірина.

Неофіційно фінансисти визнають , що влаштували полювання за грошима позичальників не від хорошого життя , а через зростання неплатежів по кредитах , який не припиняється з початку року: за даними Нацбанку , частка «поганих» кредитів у нашій банківській системі виросла з 8,9 % до 9,1 % загального кредитного портфеля . В офіційних же коментарях банкіри нарікають на так званий людський фактор.

«Якщо прецеденти незаконного списання дійсно мали місце , мені не цілком зрозуміла позиція правових служб таких банків. Очевидно , що правових підстав для таких дій немає і тільки лінь може перешкодити поручителю по кредиту повернути собі гроші» , — сказав начальник управління по роботі з проблемною заборгованістю «Банку Національний кредит» Андрій Вдовиченко.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути