chrome firefox opera safari iexplorer

Медики розповіли, як визначити безпечну для школяра вагу ранця

20 серпня 2013 о 15:24

Вагу ранця з повним навантаженням, яка буде безпечною для здоров'я школяра, можна легко визначити самому — вона не повинна перевищувати 10 відсотків від маси тіла дитини.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила завідувач лабораторії гігієни навчальної діяльності дітей Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзєєва НАНУ Світлана Гозак.

«Вагу ранця дуже просто розрахувати — разом із вмістом вона повинна становити не більше 10 відсотків від маси тіла дитини. Це найбільш безпечна вага для дитини — її опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи тощо. Наприклад, якщо першокласник важить 25 кг, то вага ранця не повинна перевищувати 2,5 кг, а якщо вона більша, зростає навантаження і на хребет, і на суглоби, і на судини», — сказала Гозак.

Вона зазначила, що різниці між хлопчиками й дівчатками немає — якщо маса тіла менша, то відповідно й вага ранця має бути меншою. З огляду на це фахівець порадила при купівлі шкільного аксесуару вибирати найлегший.

«Згідно з санітарними нормами і правилами, ранець повинен важити не більше 1,2 кг, але я вважаю, що це забагато. Зараз є ранці і по 300 грамів, і по 500-700 грамів, з міцних, щільних, але водночас легких матеріалів і при цьому ще й з ортопедичною спинкою, тобто дуже якісні і неважкі, і саме такі потрібно купувати», — порадила завідувач лабораторії.

Гозак додала, що медики рекомендують дотримуватися 10-відсоткової пропорції ваги шкільного ранця або сумки аж до старшого шкільного віку, оскільки важча ноша загрожує порушенням постави, перетисканням крупних плечових магістральних судин, що в свою чергу призводить до порушень кровообігу, венозного відтоку тощо.

За словами медика, якщо діти у старших класах змушені носити до школи багато книжок, зошитів, альбомів та іншого шкільного приладдя, вага якого в сумі буде вищою за безпечні норми, батькам слід порушувати це питання на батьківських зборах і шукати вихід разом з учителями.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути