chrome firefox opera safari iexplorer

Різниця в цінах на шкільну форму, рюкзаки та взуття — у 10 і більше разів

16 серпня 2013 о 15:44

Асортимент і ціни шкільного одягу взуття та приладдя, представлених напередодні 1 вересня на шкільних базарах у регіонах України, вражають своєю різноманітністю. Так, в обласних центрах ціна на найдорожчу і найдешевшу шкільну форму відрізняється в 10 разів, на взуття — в 12 разів, а на шкільні рюкзаки — аж у 35 разів.

Про це дізналися власні кореспонденти Укрінформу, провівши моніторинг цін на шкільних базарах у різних регіонах України.

Найдорожча форма для дівчаток-першокласниць, яку вдалося відшукати власкорам, коштувала 1200 грн, була виготовлена з напіввовни і продавалася в Миколаєві, найдешевша — за ціною 115 грн — знайшлася на базарі у Дніпропетровську.

Шкільна форма для хлопчиків коштує від 126 грн у Львові до 900 у Харкові. Ціни на взуття для школярів, причому, і хлопчиків і дівчаток, стартують від 50 грн. За такі гроші можна купити шкільні туфлі в Івано-Франківську, найдорожче — 600 грн за пару взуття для хлопців правлять у Чернігові та Львові. За дорогі дівчачі туфлі у Миколаєві та Чернігові продавці просять 500 грн.

Канцтовари та портфелі — друга після одягу відчутна стаття витрат для батьківських гаманців.
Тут найбільше вражають ціни на таку необхідну кожному учневі річ, як шкільна сумка або рюкзак. У цій номінації «лідером шкільних базарів» стає ортопедичний рюкзак за 1775 грн з дніпропетровського ринку. Дешевенькі аналоги такого шедевра галантерейної промисловості кореспонденти агентства знайшли у Сумах всього за 50 грн, а також у Херсоні за 70 і Ужгороді — за 75 грн.

Суттєвий розрив між верхньою і нижньою планкою цін спостерігається й на щоденники та пенали. Простенький щоденник можна купити у Львові лише за 3,75 грн, натомість за «обтяжений поліграфією» на шкільних базарах Сімферополя, Харкова та Херсона просять аж 40. У тому ж таки Львові за 4,52 грн пропонують звичайнісінький пенал, а в Дніпропетровську пенал на підкладці (але без наповнення!) продають за 160 грн.

Найнижча ціна тонкого зошита — 42 копійки — помічена на базарі у Львові. Кольорові олівці, як найдешевші, так і найдорожчі, кореспонденти відшукали у Дніпропетровську — 3,65 грн за шість штук та 164 за набір із 72 штук відповідно.

Ціна на альбоми для малювання сильно варіюється залежно від кількості сторінок: тоненькі (на 8 листків) пропонують за 1,95 грн у Дніпропетровську, проте цілком доступні і на 50 листків — за такі у Дніпропетровську, Івано-Франківську та Рівному просять 20 грн.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути