chrome firefox opera safari iexplorer

Тюремники заборонили поетам читати у колоніях для підлітків

30 серпня 2013 о 14:06

Пенітенціарна служба відмовила поетам у читанні віршів перед ув'язненими підлітками у підліткових колоніях у Прилуках та Кременчуці.

Про це повідомляють депутат Олесь Доній у своєму Facebook і Сергій Пантюк у блозі на «Українській правді».

Доній зазначив, що вже 5-й рік у пам'ять про письменника Юрка Покальчука проводиться літературний фестиваль «Київська Барикада», і цього року в рамках фестивалю 31 серпня та 1 вересня «мали відбутися поетичні читання саме у тих підліткових колоніях, якими опікувався Юрко Покальчук – в Кременчуці та Прилуках».

«Разом зі Спілкою письменників України ми оголосили збір книжок для ув'язнених підлітків в цих колоніях, і зібрали кілька сотень книг. Ми сформували список з 20 українських поетів, готових прочитати власні вірші в цих колоніях», — пише Доній.

«З травня місяця ми вели переписку щодо можливості таких виступів з керівництвом колоній, виїжджали до них на розмову. І отримали згоду: спочатку усну, а потім від Кременчуцької колонії і письмову», — заявляє депутат.

«Я особисто позавчора під'їжджав до керівництва Пенітенціарної служби і спілкувався з заступником по соціально-виховній роботі, і мене було запевнено, що жодних проблем з поетичними читаннями в цих колоніях не буде», — додає він.

Хоча журналістів одного з телеканалів на попередньому етапі намагалися виключити зі списку, усе ж пенітенціарії запевнили організаторів фестивалю, що «журналістів вони не бояться пускати у колонії», зазначає Доній.

«І тут раптом сьогодні зранку — таке! Офіційна відмова і прямо напередодні виступів! Нагадаю, що вже завтра поети та журналісти мали бути в Кременчуцькій колонії, а післязавтра — в Прилуцькій», — обурюється він.

«Чого раптово злякалися в Пенітенціарній службі? Що приховується за стінами підліткових колоній? Там б'ють ув'язнених підлітків??? Чи може там розкрадають гроші на харчування ув'язнених підлітків? Що приховують наглядачі?», — цікавиться Доній.

Він зазначив, що мистецьке об'єднання «Остання Барикада» проситиме міжнародні інституції (посольства та правозахисні структури) провести міжнародний моніторинг у колоніях у Прилуках та Кременчуці.

У свою чергу, Пантюк наголошує, що ідею поетичних читань у цих колоніях і збору книг для них підтримала Національна спілка письменників України.

«Люди щиро відгукнулися на заклик – на сьогодні зібрано понад 500 книжок і понад 100 примірників періодики, переважно юридичного спрямування», — зазначає він, дякуючи всім небайдужим.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути