chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві з'явився пам'ятник столичному інтелігенту

15 серпня 2013 о 17:48

У Києві поставили перший пам'ятник столичному інтелігентові у сквері на вулиці Гончара 5-7.

Столичний скульптор Костянтин Скритуцький, творець Пейзажній алеї, зобразив міського інтелігента у вигляді бронзового зимородка — птахи, яка стоїть на бетонному постаменті з паличкою під крилом, схиливши голову.

«Як на мене, то цей образ найкраще символізує київську інтелігенцію. За своїм характером зимородок — дуже сором'язлива пташка, вона постійно ховає голову під крило, начебто б їй соромно за все, що відбувається навколо. Своєю роботою я хочу показати, що від загального бездушності й інертності київська інтелігенція стала вимираючим видом, який пора занести до Червоної книги. Але інтелігенція є, і вона повинна себе активно проявляти у всіх громадських справах. Це свого роду дружній шарж, який повинен змусити інтелігента задуматися», — пояснює свій задум Скритуцький.

Як повідомляє Сегодня, у планах Скритуцького наповнити сквер на Гончара й іншими типажами київської інтелігенції в образі пташок.

«Тут буде ворон — символ мудрості, якої у наших інтелігентів хоч відбавляй, сова — символізує наукову інтелігенцію — це академіки, професори, інженери, які у нас усіма забуті. Ще буде пташка одуд з грайливим чубчиком — символ творчої інтелігенції, акторів, письменників, театралів», — розповідає про плани Скритуцький.

Сквер на Гончара скульптор вибрав не випадково. Небайдужі люди свого часу захистили цю зелену зону від наступного торговельно-розважального центру. У сквері встановлять об'ємну карту буферної зони Софії Київської — об'єкту всесвітньої спадщини, який знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Кожен охочий зможе дізнатися, де навколо заповідника заборонено будівництво.

Пейзажна алея, яку Скрутицький раніше прикрасив своїми витворами, також могла стати жертвою безконтрольної забудови.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути