chrome firefox opera safari iexplorer

Учасники програми «Доступне житло» скаржаться, що їм продають соціальне житло по комерційним цінам

28 серпня 2013 о 11:25

У Києві в Моторному провулку, де зараз зводяться новобудови за комунальною київською програмою «Доступне житло», людям не віддають квартири, які вони придбали. Обурені кияни заявляють — їм хочуть продати соціальне житло в будинках № 3А, 4, 6 і 8 за комерційними цінами.

За словами постраждалих, нерухомість вони купили ще на початку 2011 року, оплативши тоді 95% суми з тих 70%, які за цією програмою повинні заплатити покупці. Інші 30% вартості зобов'язане сплатити держава. Однак кияни обіцяної житлової площі дочекатися не можуть, оскільки місцева влада вимагає з них ті 30%, вартості квартири, які мала покривати комунальна програма. І заявляють — справа доходить до шантажу.

«Департамент будівництва та житлового забезпечення Київміськадміністрації вимагає підписати додаткові договори, які зобов'язують людей сплатити ще 30% додатково від вартості квартири — фактично ту частину, яку мало б сплатити держава», — розповідає киянка Валентина Орєхова, яка також стала заручницею ситуації. — Тих людей, які не погоджуються на такі умови, просто знімають з обліку в програмі і кажуть, що повернуть гроші. Але їм ці гроші вже й не потрібні — більшість набрало кредитів, щоб оплатити свою частину угоди ".

За словами Валентини, з приблизно 300 людей, яким настійно пропонують доплатити третину вартості житла, близько 200 вже погодилися на такі умови. Сотня киян має намір стояти до переможного кінця. "Учасники "Доступного житла ", — а це в основному медпрацівники і вчителі — по 25-30 років стояли на обліку. І от їм зателефонували і запропонували вигідно купити квартири — 70%. Суми платять вони, з умовою одномоментної виплати 95% від тих 70, а 30% покриє держава Для тих людей це і так була непідйомна сума (200-300 тисяч гривень), а їх змушують ще доплатити ", -. каже вона.

Цікаво, що в Київміськадміністрації «викрутилися» з цієї ситуації. Влада не можуть просто вимагати з покупців 30% вартості квартири, які має покрити міський бюджет, тому, згідно з рішенням Київради від 9 квітня, була проведена повторна експертиза. В результаті якої було збільшено вартість 1 квадратного метра житла і, відповідно, підписані нові договори з покупцями. І будинки будуть здані в експлуатацію лише тоді, коли надійдуть кошти від покупців, хоча здача запланована вже наступного місяця.

При цьому обдурені кияни збираються на форумах, де обговорюють подальші дії і діляться досвідом. «Хочу попередити всіх, кого викликали або викличуть до Департаменту будівництва та житлового забезпечення Вас чекає потужна психологічна атака з боку співробітників департаменту, вас будуть лякати вилученням квартири і прокуратурою.», — пишуть на одному з форумів.

Кияни вже не раз виходили з мітингами під вікна КМДА, а в квітні протестували під Кабміном. І, як нам розповіли покупці, вони мають намір знову вийти на протест під час найближчого засідання уряду.

Джерело: Сегодня.ua
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути