chrome firefox opera safari iexplorer

«Україно, ти моя молитва»: геніальне і досі актуальне звернення Василя Симоненка до українців

24 серпня 2013 о 10:53

В День незалежності хотілося б нагадати геніальні рядки Василя Симоненка і звернути увагу на один парадокс. Як з’ясувалося у соціологічних дослідженнях, в Україні в силу різних обставин зменшується кількість патріотично налаштованих людей, але не зменшується кількість так званих «професійних українців».

Для багатьох чиновників, політиків та й журналістів українець сьогодні – це професія, а не національність. Українець – це запис у книзі про народження, а не світогляд. Це запис у паспорті про громадянство України, а не віра. Тому хотілося, щоб ближчим часом зростала не категорія «професійних українців», а кількість українців за національністю, світоглядом та вірою.

Саме такий стандарт українства пропагував Василь Симоненко. Тож пропоную вам унікальну нагоду послухати його вірш «Задивляюсь у твої зіниці» у виконанні самого автора.

А ще інші вірші у виконанні Василя Симоненка можна почути тут.

Микола Томенко, громадський та політичний діяч

Розділи: Думка читачів

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути