chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні зникають цілющі квіти

12 серпня 2013 о 11:10

В Україні зникають цілющі польові квіти, які з дохристиянських часів використовуються у плетінні оберегів. Такого висновку дійшли в музеї народної архітектури і побуту. Деякі обов'язкові складові запашних оберегів уже годі й відшукати на полях, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дохристиянське свято Маковія — це час заготівлі квіткових оберегів для дому. «Колись, як правило, це були городні квіти», — говорить етнограф Ніна Зозуля. Але багато компонентів нині вже і не знайти. «Вербичка в народі називається. Обов'язково клали в маковійську квітку… зараз рідко в кого є. Стара давня рослина кудрявець, яка зараз практично дуже рідко є», — розповідає Зозуля.

Масовий продаж маковійчиків в Україні почнеться вже наступного тижня. Етнографи кажуть, що зазвичай люди не знають, що святять. «Кладуть дуже багато перекотиполе, бо воно таке декоративне. Не можна заносити в хату навіть, бо це на велике горе, на велике лихо, а скрізь вони. Люди ж не знають», — додала Ніна Зозуля. Крім польових лікарських трав, нині у селян проблема з основним атрибутом Маковія — маком. З ним воює міліція. «Забороняють маком обсівати, а от купити на базарі — я сьогодні зранку поїхала і не знайшла мак», — розповідає жінка. Тому захисні маківки майстрині повиймали з торішніх букетів. А от заміною маківці може бути лише соняшник. Зазначимо, раніше повідомлялося, що у Житомирській області міліція виявила макову плантацію.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути