chrome firefox opera safari iexplorer

За останні 15 років у Дніпрі з’явилося шість нових видів риби

23 серпня 2013 о 11:18

Здавалося б, тому факту, що за останні 15 років у головній річці України з’явилося шість нових видів риби, треба радіти. Але у фахівців це, навпаки, викликає тривогу, пише Україна молода. 

«У зв’язку з кліматичними змінами — спекотним літом і короткими теплими зимами, а також постійним промисловим навантаженням — склад води у Дніпрі дуже змінився, — пояснив на прес–конференції у Дніпропетровську відомий у місті іхтіолог, кандидат біологічних наук Роман Новицький. — Ріка мінералізується, постійно перетворюючись у якийсь причорноморський лиман».

Яскраве свідчення цього — раніше у Дніпрі водилося чотири види бичків, а нині — вісім. Хоча для цієї риби, як відомо, рідна стихія — саме причорноморські лимани.

Поява ж нових видів риби має цілу низку негативних факторів. По–перше, новачки витісняють аборигенів. Наприклад, чебачка амурського вперше було виявлено у Дніпрі в 1992 році. А тепер на ста квадратних метрах прибережних вод можна виловити до 400 його особин. Чебачок насамперед відзначається ненажерливістю: з’їдає фактично всю кормову базу, що загрожує переродженням видового складу риби у Дніпрі взагалі. Серйозну конкуренцію рибам, що харчуються травою, становить і сонячний окунь.

Ще один момент — дніпровська риба надзвичайно вражена різними паразитами. Як зазначає Роман Новицький, уже дійшло до того, що стали виловлювати особин iз глистами завдовжки до двох метрів! Паразити живуть у кожному другому окуні чи судаку. Проте Роман Новицький закликає з цього приводу не панікувати, бо більшість паразитів, на щастя, для людини не є небезпечними. Проте якщо Дніпро не очищати, паразити з’являтимуться все нові, у тому числі й небезпечні.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути