chrome firefox opera safari iexplorer

Археологи вперше розкопали печі Трипільської культури епохи енеоліту

30 вересня 2013 о 13:23

Українські археологи в Черкаській області під час розкопок найбільшого поселення Трипільської культури в Європі біля села Тальянки знайшли три унікальні печі.

Відкриття тішить всіх: і археологів, і істориків, і гончарів — адже до цього ніхто не знаходив печей епохи енеоліту, та ще й у такому гарному стані.

«На жаль, Україна вже 20 років не фінансує розкопки Трипільської культури. Розкопки проводимо в основному за рахунок іноземних меценатів. Вже три роки до нас приїжджають німецькі геофізики», — розповів директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

Їдуть німці за свої гроші і зі своїм обладнанням. Як стверджують вони самі, заради того, щоб древніми знахідками милувався весь світ.

Чабанюк зазначив, що завдяки німецькій геозйомці вдалося знайти два будинки і три печі. «При тому, що площа давнього поселення — близько 450 гектарів, так просто пічку або житло не знайдеш. Спасибі технологічному прогресу: до цього знаходили тільки великі об'єкти, а ось тепер можна розрізнити і ті, що дрібніші»,- сказав він.

За 120 років розкопок технологічних печей у стародавньому поселенні не знаходили. Зате тепер історики можуть детально ознайомитися з гончарними технологіями трипільців. У таких печах виготовляли посуд — кухонний, столовий та ритуальний — а потім вже розписували орнаментами.

«Конструкція у старих печей унікальна. Навіть сьогоднішні гончарі здивувалися: трипільські печі, виявляється, набагато практичніші і більш технологічні, ніж сучасні печі і тим паче ті, які з'явилися вже за часів Київської Русі»,- сказав він.

Самі печі мають розміри 2×2 метри. Вони трикамерні, з продувами, зроблені з глини і битої кераміки для більшої міцності. У них виготовляли саме той посуд, який зараз зберігається в музеях. Одну з печей Чабанюк планує перевезти в музей Трипільської культури у селі Легедзине, поруч із Тальянками. Піч виріжуть разом з землею і доставлять в музей за допомогою крана. Щоправда, там ще не визначилися, де її поставити. Ще одну піч повністю законсервують, а третю візьмуть на вивчення в Інститут археології.

«У наступному році плануємо запросити майстрів і гончарів на консультацію, спробуємо запустити піч у музеї, — ділиться планами археолог. — Якщо запустимо — запрошуємо туристів виготовляти посуд за стародавніми рецептами».

Джерело: DT.UA
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути