chrome firefox opera safari iexplorer

Банки заплатять відсотки за депозитами сповна

25 вересня 2013 о 12:26

Українські банки зобов'язали платити відсотки за депозитами не тільки за життя, але і після смерті вкладників. Про це йдеться в постанові Судової палати у цивільних справах Верховного суду.

Досі у банків не було єдиного підходу в цьому питанні. Одні банки продовжують нараховувати відсотки за вкладом аж до закінчення терміну його розміщення (або до дати витребування вкладу спадкоємцем). А інші припиняють нарахування ставки відразу після отримання документів, що підтверджують факт смерті вкладника.

Звичайно фінансисти дізнаються про смерть вкладника, коли за грошима зі свідоцтвами про смерть приходять спадкоємці: вони заявляють про свої права на депозит і починають оформляти спадкування (займає близько півроку, весь цей час гроші залишаються на рахунку).

Юристи пояснюють неоднозначний підхід до виплат відсотків відсутністю чіткого юридичного формулювання у чинному законодавстві та різними трактуваннями Цивільного кодексу. Фінансисти роблять усе, щоб менше платити за депозитами, і наживаються навіть на мертвих. В результаті спадкоємцям доводиться через суд змушувати банки виплачувати відсотки за весь термін розміщення коштів.

Тепер суди будуть зобов'язані виносити рішення на користь громадян — змушувати банки виплачувати відсотки за весь термін розміщення грошей.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути