chrome firefox opera safari iexplorer

Фестиваль «Бабине літо» в козацькому селищі «Мамаєва Слобода»

12 вересня 2013 о 16:42

Жінки в козацьких слободах, селах та хуторах завжди посідали чільне місце. Українські козаки за хатню владу з жінками ніколи не боролись, бо ж, будучи справжніми лицарями, небезпідставно вважали, що потрібно воювати з ворогами на полі раті, а не з жінкою на печі у хаті.
Тож дружини, неньки, бабусі та сестри, кохані наречені завжди залюбки верховодили нашими прадідами-запорожцями.

Керуючись звичаєвим дідівським правом, козаки з «Мамаєвої Слободи» вирішили присвятити жінкам, ненькам, сестрам та дружинам, а також бабусям та прабабусям козацькі гуляння під назвою «Бабине літо».

14-15 вересня на фестивалі «Бабине літо» відбудуться святкові проводи теплого літечка. У виконанні фольклорних колективів лунатимуть жартівливі пісні, козаки та козачки танцюватимуть народні танці під супровід троїстих музик, парубоцтво демонструватиме жартівливі козацькі забави та стародавні народні ігри. На майдані козацького селища у здоровезних казанах на живому вогні варитимуться усілякі козацькі наїдки: вареники, галушки, козацький куліш, щерба та трав`яний козацький чай гербата.
Для охочих люб`язно сповіщаємо, що посеред ярмаркового майдану козацького селища «Мамаєва Слобода» стоїть вкопаний семиметровий стовп із прикріпленим до його вершини колесом від дідівського воза.
До колеса будуть прив`язані подарунки, серед яких:
— Керамічні вироби (полумиски, миски, горнята тощо);
— Майстер-клас із ковальства;
— Майстер-клас із ткацтва;
— Медовуха гречана та липова;
— Печатні медові пряники;
— Квитки – катання верхи на коні;
— Гостьові квитки на відвідування Четвертого Міжнародного Великого лицарського турніру «Шабля «Козака Мамая», який пройде 27,28,29 вересня 2013 року;
— Інші цікавинки.
Якщо в нашого парубоцтва пуп не розв`яжеться, то вони за виграшки зможуть видертись на стовп та дістати для своїх коханих панночок таку бажану лагоминку.

Початок фестивалю «Бабине літо» о 11:00.

Джерело: festyvali.org.ua
Розділи: Новини культури

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути