chrome firefox opera safari iexplorer

Хору імені Григорія Верьовки виповнилося 70 років!

11 вересня 2013 о 14:43

Найвідоміший хор України складається з 70 вокалістів, 20 музикантів, 35 танцюристів, і одного диригента, який керує хором вже майже 50 років… 

11 вересня 2013 року виповнилося 70 років Національному заслуженому академічному українському народному хору України імені Григорія Верьовки.

Цей художній колектив був заснований у 1943 році, у розпал Другої світової війни, у Харкові постановою № 246 Ради Народних Комісарів УРСР «Про організацію Державного українського народного хору» — адже саме пісня має єднати у боротьбі проти ворога...

Перший керівник колективу, композитор та хоровий диригент Григорій Верьовка солістів набирав просто з фронту. Перші костюми – звичайна сорочка, розмальована бузиною, і намисто з ялинкових скляних прикрас.

wikipedia.org

 wikipedia.org

З 1965 року колектив носить ім’я Григорія Верьовки. Того ж, 1965 року, хорові було присвоєно звання заслуженого, а 1997 року — надано статус національного.

m-r.co.ua

 m-r.co.ua

У 1965 році колектив очолює Анатолій Авдієвський — нині Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. За часів його керування, яке триває донині, були створені блискучі програми українських народних пісень (близько 500!) а також колядок і щедрівок. Він уперше ввів у народний хор жіночі академічні голоси, чим розширив його виконавські можливості. У колективі існує творча лабораторія з аутентичного виконання народної пісні. Це — фольклорна група, яка систематично записує і розшифровує народні пісні, організовує серії самостійних концертів.

За майже півстолітнє керування хором, Анатолій Авдієвський провів більше тисячі концертів і об’їздив понад 60 країн світу. Найбільше пам’ятає Канаду – тоді, 1967-го року, хор уперше гастролював за океаном…

Артисти репетирують по 8 годин п’ять днів на тиждень. Щомісяця – до 10 концертів. Але де б вони не виступали – завжди аншлаги.

ЮВІЛЕЙНИЙ КОНЦЕРТ

До 70-ї річниці від дня заснування Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г.Г.Верьовки в Національній філармонії України 12 вересня 2013 року відбудеться концерт.

В програмі концерту хорові твори Г. Верьовки, А.Веделя, Д.Бортнянського, М.Березовського, М.Лисенка, К.Стеценка, М.Леонтовича, Л.Ревуцького, О.Кошиця, П.Демуцького, Б.Лятошинського, Є.Станковича, А.Авдієвського, Л.Дичко, Г.Гаврилець, обробки українських народних пісень.

Початок концерту – о 19:00.

«Рідна країна»

За матеріалами inter.ua, ogo.ua, veryovka.kiev.ua

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути