chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен третій керівник в Україні — жінка, – дослідження

04 вересня 2013 о 15:44

Тільки кожен третій керівник в Україні — жінка. При цьому представниць прекрасної статі значно менше, ніж чоловіків серед власників компаній і ТОП-менеджерів, але більше на позиціях «менеджерів середньої ланки».

Крім того, «залізні леді» значно частіше керують жінками, ніж чоловіками: 46% офісних співробітниць і усього лише 20% співробітників відзначили, що їх безпосереднім керівником є жінка.

Як свідчать результати опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua, саме жінки схильні демонструвати авторитарний стиль керівництва, а підлеглі вважають їх тиранами частіше, ніж керівників-чоловіків.

Жінок вважають більш авторитарними і незрозумілими, а чоловіків — демократичними. На думку опитаних, 45% жінок-керівників одноосібно приймають рішення, а особливу увагу приділяють послуху й порядку серед співробітників. Поміж чоловіків таких авторитарних лідерів дещо менше — 42%.

Ставлення до оточуючих у керівників і керівниць теж відрізняється. Кожен четвертий офісний співробітник звинувачує «залізних леді» в тиранії і деспотичному ставленні до підлеглих. Серед чоловіків-керівників тиранів дещо менше (19%), але більше патріархів (22%). Це професіонали, які твердо впевнені у власній правоті й обожнюють пошану. Третім найпоширенішим типажем керівника є харизматичний лідер: 14% керівниць і 18% керівників сприймаються як енергійні, комунікабельні й дещо авторитарні.

Крім цього, зустрічаються також інші типажі менеджерів, хоча вони й менш поширені. Кожен 10-й офісний працівник упевнений, що його начальник — дилетант і займає місце лише завдяки зв’язкам. Близько 10% вважають своє керівництво гуманістами, які віддають перевагу людським стосункам, дискусіям і колективній творчості. Керівників-демократів, які делегують частину повноважень співробітникам, дещо менше: 10% чоловіків і 6% жінок. Серед менеджерів можна зустріти також борців-одинаків і дипломатів (5%).

Якщо керівник – жінка, то, на думку 41% опитаних, найчастіше її можна застати за паперовою роботою. Чоловіки-начальники, на думку опитаних, поводяться не так однотипно: 28% підлеглих упевнені, що керівник проводить більшу частину часу за межами організації, ще 28% — на нарадах, четверта частина опитаних приписують йому спілкування з оточуючими, а ще чверть — паперову роботу. Самі ж керівники описують свої робочі будні більш прозаїчно: половина з них (як чоловіків, так і жінок) проводить більшу частину часу за паперовою роботою. На другому місці — спілкування з оточуючими, а на третьому — наради з підлеглими.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в серпні 2013 року. Загалом було опитано 1350 респондентів (740 жінок і 610 чоловіків).

Нагадаємо, українські жінки-викладачі заробляють менше, ніж чоловіки. Вищий за 4500 грн дохід отримують 23,9% чоловіків і всього 12% жінок. Такі результати опитування Центру дослідження суспільства.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Аналітика

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути