chrome firefox opera safari iexplorer

Львівська 500-літня писанка зберігатиметься у Коломийському музеї писанки

26 вересня 2013 о 10:28

Львівську 500-літню писанку передали у Коломийський національний музей. Унікальна знахідка поповнить експозицію єдиного у світі музею писанки.

Про це ІА ZIK повідомили в НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

«Ми довго зважували, куди ж передати на зберігання унікальну писанку. Вибір зробили на користь єдиного музею писанки. Окрім цього, там працюють висококласні фахівці, котрі на належному рівні проведуть її консервацію та реставрацію. Після цих робіт вона буде доступною для огляду відвідувачів. Переконані, що наша знахідка стане справжньою окрасою колекції музею», – прокоментував подію директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

Нагадаємо, на початку серпня цього року археологи «Рятівної археологічної служби», вибираючи водозбірник на вулиці Шевській у Львові, знайшли унікальну 500-літню писанку. Знахідку виявили на глибині 5,5 метра у водозбірнику, який датують XV-XVI ст. Раніше львівським археологам не вдавалось знайти таких давніх писанок на шкаралупі з огляду на недовговічність матеріалу, з якого вона виготовлена.

«Раніше знаходили давньоруські писанки ХІІ-ХІІІ ст., зокрема в Києві, Жидачеві та Белзі. Цьогоріч такі знахідки виявлено на Львівщині у Пліснеську та у Хрінниках на Волині, але всі вони були керамічними. Ця ж писанка зроблена на шкаралупі, ймовірно, гусячого яйця. І вона дуже добре збереглася – приблизно на 90%», – розповів молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

Науковці припускають, що це може бути найдавніша така писанка не лише у Львові, а й в Україні.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути