chrome firefox opera safari iexplorer

Мешканці обласних центрів Західної України задоволені життям (дослідження)

10 вересня 2013 о 15:00

У Львові, Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківську та Хмельницькому абсолютній більшості населення подобається жити у своїх містах, свідчать результати дослідження, яке провела соціологічна група Рейтинг.

Як пояснили соціологи, більше задоволених проживанням у своєму місті серед мешканців Тернополя (91%), найменше — серед мешканців Хмельницького та Івано-Франківська (80%). При цьому мешканці цих двох міст також відзначилися найбільшою кількістю незадоволених своїм проживанням в місті, хоча таких респондентів налічується всього 2%.

На думку більшості мешканців Львова, їхнє місто є привабливим для туристів (61%). При цьому львів'яни менше за інших вважають своє місто тихим і затишним (13%), чистим і охайним (9%). Також тутешні городяни більше за інших вважають, що їхнє місто відіграє важливу роль у розвитку країни (21%), а також є політично активним центром (19%).

Якщо говорити про Тернопіль, то, на думку його жителів, він є тихим, затишним і зеленим містом (59%), в якому проживає багато молоді. Значна кількість опитаних (42% ) відзначають духовність і релігійність міста.

Разом з тим, третина місцевих мешканців вважають своє місто чистим і охайним, а також оцінюють його як екологічно чисте, і цей показник значно відрізняється від інших міст. Соціологи відзначають, що в найменшій мірі тернополяни відгукуються про якість медицини та освіти (3%), наявність «великих можливостей» (3%) і можливостей працювати і заробляти (7%).

За даними Рейтингу, для мешканців Чернівців найбільш важливою ознакою їхнього міста є красива архітектура (63%) і наявність парків і скверів (56%), що поєднується з його багатою історією. Чернівці також оцінюють як духовне і релігійне місто (49%), в якому живуть доброзичливі, приємні люди (46%).

Більш ніж в інших містах місцеві мешканці відзначають можливості працювати і заробляти (20 %), можливості для розвитку дитини (19%), а також якість освіти (15%) та медицини (13%). Разом з тим, чернівчани менше за всіх вказують на невисоку вартість життя у своєму місті.

Опитування показало, що Івано-Франківськ для його жителів — це, перш за все, тихе і затишне місто (39%) з релігійним характером, в якому проживає багато молоді і доброзичливих, приємних людей. Близько чверті опитаних вважають своє місто безпечним для життя. Івано-Франківськ, як і Львів, вважає себе політично активним містом (17%).

Хмельницький, на думку близько 40% його мешканців, — це тихе, затишне місто з великою кількістю кафе, парків та скверів, де живе багато молоді. Для 15 % місцевих жителів невисокою є вартість життя, що є найвищим показником серед всіх досліджуваних міст.

Разом з тим, у Хмельницькому в найменшій мірі відзначають релігійність міста і дотримання традицій. На думку мешканців, їхнє місто не є туристично привабливим (7%), про що свідчать найменші показники краси архітектури, наявності пам'яток, багатства історії міста.

«В очах молоді рідне місто — це осередок гарного відпочинку з великою кількістю кафе та кав'ярень, молоді, гарних жінок і цікавим культурним та спортивним життям», — констатують соціологи.

Велику кількість пам'ятників, парків та скверів, а разом з тим екологічність, чистоту і охайність міст відзначають жителі середнього віку. Також для них рідні міста надають можливості для роботи, відпочинку та розвитку дітей.

Представники старших поколінь відзначають духовність і релігійність своїх міст, багатство історії та безпеку для життя.

Цікаво, що якщо респонденти були змушені виїхати на постійне місце проживання за кордон, то для більшості мешканців Тернополя, Львова та Івано-Франківська найбільш привабливими країнами були б США, Канада і Німеччина.

Для мешканців Чернівців та Хмельницького країною для виїзду №1 стала б Німеччина, на другому місці — США. Також серед жителів цих двох міст більше прихильників еміграції до Росії. Якщо респонденти були змушені виїхати на постійне місце проживання в інше місто України, то мешканці Тернополя, Івано-Франківська та Хмельницького в першу чергу обрали б Західний регіон, а також Київ та область.

А мешканців Чернівців більше приваблює столичний регіон, за ним — Західний і Південний. Львів'яни однаково погодилися б на переїзд до Києва чи міста Заходу. Важливий і той факт, що, згідно з опитуванням, ті, хто визначився з місцем можливого переїзду, в основному прагнуть виїхати за межі України.

Дослідження проводилося впродовж 2012—2013 років серед населення Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Хмельницького та Чернівців у віці від 18 років і старше. Вибіркова сукупність: по 800 респондентів у кожному місті. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником, помилка репрезентативності дослідження: не більш ніж 3,5%.

Джерело: autotravel.ua
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути