chrome firefox opera safari iexplorer

Нові санітарні норми для дитсадків поки що не вводитимуть

28 вересня 2013 о 09:21

Дію наказу Міністерства охорони здоров'я України №678 від 1 серпня про затвердження санітарних норм у дитячих садках має бути призупинено, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Найближчим часом цей наказ повинен бути припинений, але підвищувати вимоги до дитячих садків, безумовно, в майбутньому необхідно», — написав Азаров на своїй сторінці в Facebook, спілкуючись з користувачами в п'ятницю.

Прем'єр повідомив, що це питання обговорювалося на останньому засіданні уряду в четвер, пише DT.UA .

«І я звернув увагу міністра охорони здоров'я на те, що необхідно призупинити її наказ і уважно розібратися з тими нормами, які закладені. Не можна все відразу вимагати, необхідно перше — забезпечити все це ресурсами, виконати, а потім вже закладати вимоги», — зазначив він.

Раніше в низці українських ЗМІ було оприлюднено відкритий лист дитячого лікаря Євгенія Комаровського, який закликав політиків втрутитися в ситуацію та скасувати цей наказ МОЗ.

Лікар наголошує, що в країні дуже серйозне становище з дитячими садами, оскільки у них не вистачає місць. «А ті, кому пощастило знайти місце, теж задоволені далеко не завжди: групи переповнені, нічим дихати, діти мерзнуть, комусь спекотно, гуляють рідко, часто хворіють», — зазначає у своєму листі лікар.

Разом з тим, він заявляє, що «жоден дитячий садок нашої країни не відповідає і ніколи не буде відповідати новоствореним санітарним нормам і правилам»; і що «тепер у нашій країні в принципі неможливо побудувати (створити, організувати) дитячий садок, відповідний нормам і правилам».

Комаровський пояснює, що в наказі є ряд взаємовиключних приписів, які призведуть до того, що «натовпи перевіряльників будуть бігати по дитячих садках та вимагати грошей, оскільки порушення є тепер у всіх».

Так, згідно наказу, в приміщеннях дитячого садка повинна бути відносна вологість повітря 40-60%, однак центральне опалення висушує повітря, відносна вологість в опалювальних приміщеннях завжди нижча 40%. Також за наказом, температура повітря в спальнях дитячого саду повинна бути (залежно від віку) в межах 18-21 °С. Мінімум 4-5 місяців в році для того, щоб підтримувати таку температуру, необхідно здійснювати кондиціювання повітря.

Лікар зазначає, що підняти вологість у приміщенні під час використання центрального опалення можна за допомогою зволожувачів повітря, однак наказом забороняється установка кондиціонерів і зволожувачів повітря будь-якого типу. «Тобто, закладаючи норми, законодавець свідомо позбавляє вас можливості слідувати цим нормам», — переконаний Комаровський.

Також лікар вважає необґрунтованою норму, відповідно до якої персонал дитячого дошкільного закладу не повинен надягати на пальці кільця і використовувати біжутерію. «Прийшли перевіряльники, зловили прибиральницю тітку Машу з обручкою... даєш наповнення бюджету», — висловив переконання медик.

Також Комаровський висловив обурення нормою наказу щодо озеленення території. «Не можна використовувати рослини, що викликають алергію» — як ніби є список рослин, на які алергії ніколи не буває", — зазначає лікар.

Він заявляє, що таких норм у законі сотні.

«І десятки вимог, явно розраховані на розумово відсталих читачів, типу „Перегорілі лампи підлягають своєчасній заміні“, або „Форма тіньових навісів може бути прямокутна або кругла...“ — а якщо овальна — так це незаконно», — висловив обурення дитячий лікар.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути