chrome firefox opera safari iexplorer

Поради щодо безпечного вживання грибів, — ДСНС

23 вересня 2013 о 13:46

По всій території України пройшли рясні дощі – сприятливий фактор для початку грибного сезону, а отже, почастішали випадки отруєння.

У зв’язку із цим, Головне управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві застерігає всіх мешканців та гостей столиці бути уважними та обережними, збираючи і вживаючи гриби.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Якщо Ви відправилися на грибне полювання, то обов`язково врахуйте наступне: збирайте лише ті гриби, які добре знаєте; пам’ятайте, що старі, перестиглі та червиві гриби не придатні до вживання; краще збирати губчасті гриби, адже серед інших видів їстівних грибів існує більше отруйних двійників (особливо багато «підробок» серед пластинчатих грибів; навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників)», — застерігають у ДСНС.

Любителям грибів також радять перобляти їх у перший день після збору; не вживати сирі гриби; перед приготуванням ще раз перевіряти кожен гриб; відварювати їх кілька разів у підсоленій воді.

Слід також пам’ятатати, що дитячий організм більше схильний до отруєння, ніж дорослий.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Варто зауважити, що симптоми отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Симптоми можуть повторитися через 6-48 годин.

«Якщо вже ж дійшло до біди і ви почуваєтеся погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, перш за все зробіть промивання шлунку водою з марганцем і відразу ж викликайте „швидку допомогу“. Незважаючи навіть на можливе тимчасове полегшення, негайно зверніться до найближчого лікувального закладу. Пам’ятайте, чим більше токсинів потрапить у кров — тим важчим буде перебіг отруєння. Якщо допомога не надається, то через 5-10 днів людина загине», — зазначається у повідомленні.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути