chrome firefox opera safari iexplorer

Прогнози банкірів щодо поведінки гривні до кінця року

05 вересня 2013 о 18:00

Опитані агентством Інтерфакс-Україна банкіри розійшлися у своїх прогнозах курсу гривні на період до кінця 2013 року.

Аналітик Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері вважає, що після традиційної осінньої девальвації гривня до кінця року повернеться до котирувань серпня.

«У вересні можливе незначне ослаблення гривні, буквально на рівні 0,05%. Гривня практично повернеться на серпневий рівень до кінця року після незначного коливання у жовтні-листопаді», — вважає він.

На думку аналітика, восени тиск на курс чинитимуть пасивна позиція Національного банку на валютному ринку, суттєві виплати за зовнішніми боргами держави та корпоративного сектора у комплексі зі слабкими запозиченням на міжнародних ринках, істотні витрати на закупівлі додаткового обсягу газу для зберігання на зимовий період, а також зрослий обсяг споживчого імпорту.

Водночас перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін упевнений, що гривні не вдасться уникнути девальвації до кінця року на тлі рецесії економіки, зниження золотовалютних резервів України, а також початку підготовки до президентської виборчої кампанії.

Крім того, на його думку, на курс національної валюти буде тиснути відсутність прогресу в переговорах із міжнародними фінансовими інститутами, а також напруженість в економічних відносинах з основним торговельним партнером України — Російською Федерацією.

«До кінця року у випадку негативного сценарію з притоку валюти до країни її прогнозоване ослаблення може скласти до 5%, тобто близько 40 копійок. Однак більш імовірним видається курс у межах 8,25-8,35 грн/$1», — вважає банкір.

Водночас ослаблення курсу у вересні буде несуттєвим — до 8,15-8,18 грн/$1.

Скарбник банку Фінанси та кредит Олександр Александров вважає, що зниження попиту на іноземну валюту з боку населення і хороший урожай таки підтримають гривню.

«Від квітня до липня спостерігається перевищення продажу валюти населенням над купівлею. Міністерство аграрної політики та продовольства повідомляє про рекордний урожай зернових, який складе більше 57 млн тонн цього року порівняно із 46,2 млн тонн минулого року, що може означати рекордний обсяг експорту... і, як наслідок, позитивну динаміку зміни поточного рахунку платіжного балансу. Таким чином, багато ризиків, що впливають на курсову політику, локалізовані», — зазначив він.

Нагадаємо, що на думку аналітиків російського Ощадбанку імовірність валютної кризи в Україні у період від липня 2013 до липня 2014 року доходить до 82%.

Додамо, що в четвер, 5 вересня, на українському міжбанківському ринку ціни на американську валюту продовжували зростати. До закриття торгів цінові рівні у парі гривня-долар досягли 8,1660/8,1685.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути