chrome firefox opera safari iexplorer

Причини провалу українців на співбесідах

17 вересня 2013 о 13:39

43% українських кадровиків називають невдалою кожну другу-третю зустріч із кандидатом на вакансію. Як правило, під час інтерв'ю фахівці з підбору персоналу зустрічаються із завищеною самооцінкою, невмінням адекватно оцінити свій рівень і невідповідністю даних у резюме реальним навичкам та досвіду претендента.

Як розповіли Корреспондент.biz кадровики із HeadHunter Україна, серед HR-менеджерів і керівників компаній 43% фахівців з підбору персоналу вважають невдалою кожну другу-третю співбесіду. Лише 13% роботодавців кажуть про «корисність» кожного інтерв'ю. У свою чергу, 44% респондентів зізналися, що називати свій час на співбесіді даремно витраченим їм доводилося нечасто.

Аналітики наголошують, що песимізм кадровиків викликаний, як мінімум, тим, що кожен шостий претендент приходить на співбесіду з уміннями, які, очевидно, не відповідають вимогам у вакансії.

Кожен десятий кандидат не навчився належним чином підготувати резюме і коротко відповісти на запитання під час співбесіди. Стільки ж шукачів взагалі не приходять вчасно на зустріч. Проте лише 4% роботодавців нарікають на брак хороших манер у потенційних кандидатів на посаду.

Також роботодавці незадоволені схильністю шукачів прикрашати своє резюме — додавати собі досвіду, зарплату на минулому місці, замовчувати причини звільнення і стосунки з екс-босом.

Більше того, близько половини працівників спотворювали дані не лише у резюме, але й на співбесіді. Тому HR-менеджери змушені ще й перевіряти чесність шукачів. Проблема настільки важлива, що кадровики все частіше беруть на озброєння спецтести або навіть детектор брехні.

Крім того, кадровики озвучили найбільш дивні інтерв'ю. Серед них — візит претендента на посаду фахівця з безпеки у стані сильного алкогольного сп'яніння. Також деякі претенденти вирізняються рідкісною мовчазливістю. Один кандидат на посаду голови відділу продажів, за словами одного HR, «практично спав, а під кінець ліг усім корпусом на стіл переговорів».

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути