chrome firefox opera safari iexplorer

Українські поети проведуть літературні читання у Німеччині

23 вересня 2013 о 15:40

Після успішних заходів у рамках поетичного турне за маршрутом Київ—Чернівці—Львів, які тривали з 4 по 15 вересня, Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ вирушила до Німеччини. Про це повідомляє кореспондент УНН.

Сьогодні, 23 вересня, у Берліні та в середу, 25 вересня, у Бремені знані автори Сергій Жадан, Юрій Андрухович та Ігор Померанцев разом із німецькими колегами по перу Яном Ваґнером, Гансом Тілем та Енн Коттен представлятимуть міф Czernowitz у Німеччині. За словами директора Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Ірини Вікирчак, ідея запросити саме цих авторів виникла невипадково.

“По-перше, читання у Берліні та Бремені — це продовження поетичного турне. Згадані автори брали в ньому активну участь та їздили всіма містами. Гадаю, тепер важливо звести їх разом на німецькій території, щоб ці поети могли поділитися враженнями про Czernowitz з тамтешньою аудиторією”.

Один із учасників поетичних читань, член ініціативної команди MERIDIAN CZERNOWITZ Ігор Померанцев 
зазначає, що, на відміну від Англії чи Франції, німецькомовні країни, перш за все, Німеччина і Австрія ставляться до України як до сусіда.

“Цей сусід дивує, насторожує, хвилює, — стверджує пан Ігор. — Австрія і Німеччина навіть змагаються, кому з них Україна ближче. Тому книжки сучасних українських письменників активно перекладають німецькою, а імена Жадана чи Андруховича в німецькомовному світі на слуху. Що ж до Чернівців, то це слово (Czernowitz) асоціюється з трагічним міфом, головні герої якого — довоєнні поети, музиканти, науковці. Не знаю, чи є місце в цьому міфі сучасним письменникам. Важко витримувати порівняння з міфічними героями, але не виходити ж нам на берлінську сцену з білими прапорами?”

Джерело: unn.com.ua
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути