chrome firefox opera safari iexplorer

Українці почали купувати долари

11 вересня 2013 о 09:48

Звичка очікувати осінньої дестабілізації фінансового ринку спонукала населення в серпні наростити купівлю іноземної валюти.

Населення знову зацікавилося скупкою іноземної валюти. У серпні вперше за останні п'ять місяців громадяни купили у банків більше готівкової валюти, ніж продали їм — чистий попит становив 136,2 млн доларів, повідомили у Нацбанку.

Останній раз така ситуація спостерігалася в березні, коли українці купили на 2,7 млн ​​доларів більше, ніж продали. Після цього готівкова валюта не користувалася особливим попитом.

Обсяг скупки валюти населенням у серпні (1,69 млрд доларів) хоч і був нижче, ніж в аналогічному місяці минулого року, але виявився найзначнішим в цьому році. Збільшення попиту на валюту збігається з тенденцією, що спостерігається на більшості ринків, що розвиваються.

«Девальваційні очікування населення почали зростати ще в липні. У США планують скоротити стабілізаційні заходи — це негативно позначається на всіх країнах, що розвиваються. Падає ціна російської, казахської, вірменської валют. Українські громадяни фінансово грамотні, тому бачать всі ці тенденції і збільшують купівлю валюти», — вважає керівник центру «Форекс Клуб Україна» Микола Івченко.

«Цього року і на початку наступного в політичному секторі не очікується ніяких серйозних подій, які можуть вплинути на стабільність фінансового ринку, як сталося рік тому через парламентські вибори. Але з 2008 року населення звикло, що восени обов'язково трапляється щось погане, і за інерцією починає готуватися до цього заздалегідь» , — говорить скарбник одного з банків.

За його словами, є клієнти, які з кожної зарплати купують 100-200 доларів просто про всяк випадок. Але також часто люди купують валюту для переказів за кордон або поповнення валютних рахунків.
Чистий попит населення на валюту в цьому році в цілому набагато нижче, ніж у минулому — за вісім місяців він становив всього 262 млн доларів проти 4,48 млрд доларів за аналогічний період 2012 року.

Чистий попит населення на валюту в цьому році в цілому набагато нижче, ніж у минулому — за вісім місяців він становив всього 262 млн доларів проти 4,48 млрд доларів за аналогічний період 2012 року.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути