chrome firefox opera safari iexplorer

Небезпечні мешканці Чорного моря

25 жовтня 2013 о 12:30

Чорне море кожного курортного сезону приваблює мільйони любителів пляжного і активного відпочинку на воді. Багато туристів навіть не підозрюють, що у водах Чорного моря плавають небезпечні для людини риби.

Серед небезпечних риб Чорного моря — морський дракончик (найбільш небезпечна — отруйні колючки спинного плавника і зябрових кришок) , чорноморська і помітна скорпени , скат (морський кіт) з отруйними шипами на хвості.

Великий морський дракон, або великий морський скорпіон, або змійка — витягнута з незграбною великою головою, донна риба. Риба має тіло до 40 см довжини і масу близько 300 р.
Шипи морського дракончика , що знаходяться на плавниках і зябрах , оздоблені отруйними залозами, укол цими шипами для людини дуже болісний.

Морський дракончик — найбільш небезпечна отруйна риба Європи; відомі випадки смерті людей після того, як вони були поранені морськими дракончиками.

Морський дракончик тримається м'яких ґрунтів в які він заривається, підстерігаючи в засідці здобич — дрібних риб і ракоподібних, над поверхнею дна залишаються високо посаджені очі.

Чорноморська скорпена-йорж , або чорноморський морський йорж, або скорпіда, або чорноморська скорпена досягає майже 40- сантиметрової довжини, звичайна довжина — близько 15 см. Максимальна зареєстрована вага близько 870 грамів.

Скорпені притаманна цікава особливість — вона регулярно линяє, скидаючи з себе — по-зміїному, панчохою — стару шкіру , іноді до двох разів на місяць.

Колючки скорпени, а також кісткові шипи на зябрових кришках містять отрута, що викликає вельми відчутний біль, а якщо потрапить в ранку слиз буде запалення, тому до неї небезпечно торкатися.
Водночас, м'ясо цієї риби надзвичайно смачне, тому при чищенні риби необхідно бути обережним.
Морський кіт , або звичайний хвостокол — скат з сімейства хвостоколових. Єдиний хвостокол українських вод ( Чорне та Азовське море).

У морського кота отруйна голка знаходиться по середині хвоста; у великих особин вона може досягати довжини 35 см.

Укол його отруйної хвостовій голки надзвичайно болісний і може викликати важке нездужання. Небезпечні морські коти для людей, що купаються, які іноді наступають на ската, майже невидимого на дні.

Звичайна довжина цього ската — близько 1 м разом з хвостом, середня вага дорослої особини 6-10 кг , але іноді зустрічаються морські коти довжиною до 2,5 м і вагою до 20 кг, тобто морський кіт належить до великим представникам надряду скатів.

Незважаючи на прожиття цього ската в добре досліджених морях, спосіб його життя вивчений погано.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути