chrome firefox opera safari iexplorer

Україна залишилася на 64 місці за гендерною рівністю

25 жовтня 2013 о 16:15

При складанні рейтингу розглядаються кілька показників, зокрема, рівень здоров'я і тривалості життя жінок, рівень освіти, їхня участь і можливості у політичному та економічному житті.

Україна зберегла 64-те місце у Світовому рейтингу рівноправності статей, проте покращила свій індекс, передає ZN.UA.

Автори опублікованої сьогодні доповіді Gender Gap Index склали рейтинг за результатами досліджень прав чоловіків і жінок у 136 країнах світу. Вони розглядали кілька показників, зокрема, рівень здоров'я і тривалості життя жінок, рівень освіти, їхню участь і можливості у політичному та економічному житті.

За підсумками 2013 року, перше місце в рейтингу посіла Ісландія, далі йдуть Фінляндія та Норвегія. У п'ятірку лідерів потрапили Швеція і Філіппіни. В цілому, за минулий рік своє становище в рейтингу поліпшили відразу 86 країн, при цьому, найбільший прогрес досягнуто у сфері участі жінок у політиці.

У 2012 році список складався зі 154-х держав, індекс України у рейтингу був 0.689 (індекс першого місця — 0.864). У 2013 році Україна, зберігши 64-те місце, поліпшила індекс до 0.694.

Росія зайняла у рейтингу 61-ше місце, Німеччина — 14-те, Великобританія — 18-те, США — 23-тє, Франція — 45-те, Ізраїль — 53-тє, Польща — 54-те, Китай — 69-те, Японія — 105-те.

В нижній частині рейтингу розташувалися країни Близького Сходу і Північної Африки, а замикають його Чад, Пакистан та Ємен.

Індекс гендерного розриву — глобальне дослідження і рейтинг країн світу за показником рівноправності статей, складається щорічно з 2006 року. Методику засновано на комбінації загальнодоступних статистичних даних у галузі соціально-економічного розвитку у різних країнах світу.

Індекс призначено для вимірювання гендерних відмінностей у доступі до ресурсів та можливостей в окремих країнах, а не фактичного рівня наявних ресурсів і можливостей в цих країнах. Індекс вимірює тільки гендерні відмінності у країнах світу незалежно від рівня їхнього розвитку. Передбачається, що індекс повинен використовуватися державами, які прагнуть до скорочення гендерної нерівності, як інструмент для аналізу проблемних моментів в їхній соціальній політиці, розробки заходів щодо скорочення гендерного розриву та відстеження їхньої ефективності з плином часу.

Джерело: RegioNews
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути