chrome firefox opera safari iexplorer

ВВС Україна: Cильне українське кіно

04 жовтня 2013 о 15:33

3 жовтня в Києві відбулася прем’єра українського сімейного фільму Іван Сила, в якому знялися знамениті силачі Дмитро Халаджі та Василь Вірастюк, пише Ольга Радомська у матеріалі для ВВС Україна.

Кремезний хлопець заганяє рукою в дошку величезного цвяха. Гне в сердечко залізні прути. Лягає під колесо автомобіля – і витримує кілька тонн, які по ньому прокочуються.

Усе це без жодних фокусів, невидимих тросів чи монтажу. Головну роль у фільмі грає цирковий атлет Дмитро Халаджі, чемпіон України з паеурліфтингу.

І попри не завжди досконалу акторську гру (що можна пробачити дебютанту), фільм завдяки Халаджі випромінює справжню силу.

Простий сільський хлопець

«Іван Сила» — це історія українського богатиря Івана Фірцака, простого сільського хлопця, який став цирковим артистом, об’їздив пів-Європи і в 1928-му році був визнаний найсильнішою людиною планети.

Однак на піку кар’єри Фірцак кинув цирк і повернувся у рідне село, де й помер у 1970 році.

Українцям про нього мало відомо, бо один із синів атлета був ОУНівцем, тому за радянських часів про Фірцака воліли не згадувати. Однак, як розповів продюсер фільму Володимир Філіппов, на його підручниках тренувався, наприклад, Арнольд Шварценеггер.

Творці та актори фільму на прем’єрі постійно підкреслювали: їм хотілося показати глядачеві – особливо юному глядачеві, бо фільм розрахований насамперед на дітей та молодь – позитивного українського героя.

«Наша національна біда – ми схиляємося перед усім чужоземним, а про своє забуваємо», – сказав після прем'єри Дмитро Халаджі.

«Це фільм про забуту українську історію. Китайці дотепер знімають десятки фільмів про Брюса Лі. Нам теж є ким пишатися – той же Іван Піддубний, Іван Фірцак і багато інших. Але ми чомусь ховаємо це, десь це в нас закопане, зарите», – додав атлет.

Та водночас, попри чіткий педагогічний посил, творцям вдалося уникнути фальшивого моралізаторства. Будь сильним, але не жорстоким, не кради, працюй над собою – ці послання звучать переконливо, бо втілені на екрані людьми, які, фактично, грають самих себе.

У Дмитра Халаджі багато спільного з його героєм: він також із провінції – Донецької області, виступає на цирковій арені, багато подорожує, мав у житті людей, які помітили його, як помітили свого часу Фірцака. Знімальна група відзначила навіть велику зовнішню схожість між двома силачами.

Крім того, для зйомок у фільмі Дмитро Халаджі відмовився від контракту з американським цирком та роботи в російському фільмі про іншого велета, Івана Піддубного. Також у дусі Фірцака, який за грошима не гнався.

А от Василь Вірастюк неочікувано зіграв негативного персонажа. Але сценаристи, вочевидь, усвідомлювали, що не може ця світла людина грати поганця, тому Велет-Вірастюк врешті стає на сторону добра.

«У нас все є»

Дрібних претензій до Івана Сили назбирати можна. Десь українська звучить не зовсім природно, десь кульгає сюжет, десь характер непереконливий.

Та це проблеми молодого кінематографу, яких би не було, якби в Україні щороку знімалось десятки фільмів.

Тож враховуючи, що стрічка багато у чому перша – перше молодіжне кіно незалежної України, перша повнометражка Віктора Андрієнка – вона вдалася.

Фільм дуже якісний з технічної точки зору. У ньому чудова музика, яку записували 150 музикантів із чотирьох симфонічних оркестрів.

Також приємно, що режисер зібрав для Івана Сили велику кількість блискучих акторів: тут грають Ольга Сумська і Богдан Бенюк, Борис Барський і Євген Паперний. Їхні ролі не головні, але язик не повертається назвати їх другорядними.

Відкриттям фільму став В’ячеслав Гіндін – актор озвучки, який зіграв в Івані Силі роль наставника Фірцака доктора Новака.

Не можна забути і ще одного виконавця: Чернівці – місто, яке зіграло Прагу, Париж і Лондон. Його будівлі і вулиці створюють переконливу атмосферу австро-угорських 20-х.

«У нас є все – і міста, і талановиті актори, і хороші режисери, і добрі продюсери», – сказав на прем'єрі режисер Віктор Андрієнко, відомий українцям із Шоу довгоносиків.

Бракує, вочевидь, лише грошей. Але, здається, і в цьому сенсі щось зрушилося: продюсер Івана Сили Володимир Філіппов зазначив, що вражений тим, як швидко держава виділила гроші на фільм (він на 100% профінансований урядом).

Крім того, представниця Державного агентство з питань кіно розповіла, що зараз іде робота над чотирма іншими українськими фільмами.

У цілому, українське кіно в особі Івана Сили вийшло на правильну дорогу: продукту для широкого глядача, створеного за сучасними стандартами кіновиробництва.

Чи стане фільм комерційно успішним – тепер залежить від українського глядача. 3 жовтня відкривається прокат у 29 містах України, трохи згодом до них долучаться ще 65.

До речі, світ уже зацікавився Іваном Силою: до Володимира Філіппова приїжджали з лондонського сейл-агентства Amadeus Entertainment. У листопаді фільм покажуть у Штатах потенційним покупцям, і якщо їм сподобається – фільм вийде у міжнародний прокат.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути