chrome firefox opera safari iexplorer

Депутати вимагають припинити «лікувати» українців дешевими настоянками

08 жовтня 2013 о 16:15

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра та Президента з вимогою втрутитися у ситуацію із вільним продажем в аптеках, кіосках Укрпошти, супермаркетах 35-градусних настоянок ТМ «Цілющий». Причому, найбільш небезпечним є те, що дозволи на таке «лікування» громадян настоянками «З хріном», «З перцем і медом» та ін. дало Міністерство охорони здоров’я.

Про це Микола Томенко заявив сьогодні під час брифінгу, який він проводив у Верховній Раді разом із першим заступником Голови Комітету з питань охорони здоров’я Романом Іликом.

Як приклад «активної боротьби» з програмою Президента про здоров’я нації політики навели те, що вперше в історії Міністерство охорони здоров’я почало «лікувати» українців горілкою. Справа в тому, що вже майже півроку з дозволу МОЗ однин із українських горілчаних заводів випускає і продає як «харчовий продукт для спеціального дієтичного споживання» настоянки ТМ «Цілющий» – «З хріном», «З медом та перцем», «З женьшенем», «З прополісом та медом» тощо.

0017-1

«Йдеться не лише про злочинну по відношенню до людей, але й корупційну аферу, – переконаний Микола Томенко. – Адже Державна податкова адміністрація звільнила цю продукцію від акцизів, бо зазначена продукція офіційно не відноситься до алкогольних напоїв, відтак на неї не поширюються вимоги чинного законодавства щодо оподаткування та маркування марками акцизного податку, дотримання мінімальних оптово-відпускних цін».

До того ж, і Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не забороняє пряму рекламу цього 35-градусної настоянки, оскільки він не є алкогольним напоєм відповідно до експертизи Міністерства охорони здоров’я.

Як повідомили народні депутати під час брифінгу, результати лабораторних досліджень підтверджують, що настоянки ТМ «Цілющий» не є спеціально розробленим продуктом для задоволення конкретних дієтичних потреб, а за основу взятий склад такого алкогольного напою, як настойка. А порівняння складу настоянки «З перцем та медом» зі звичайною горілкою із медом та перцем від різних виробників засвідчили, що в них склад аналогічний, за винятком того, що настоянки на 5% слабші і мають термін більший термін зберігання.

Підсумовуючи, Микола Томенко зазначив, що керівники держави повинні втрутитись у дану ситуацію, бо є верхом цинізму «лікувати» в аптеках громадян дешевою горілкою (півлітрова пляшка настоянки ТМ «Цілющий» коштує трохи більше 20 грн, а 0,25 л – біля 10 грн), а також необхідно прибрати з телебачення рекламу 35-градусної настоянки, яка нібито «сили повертає і настрій підіймає».

0020

Довідково

Алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць, які відносяться до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодами 22 04, 22 05, 22 06, 22 08 (ст. 1 Закону України N 182/98-ВР)

Харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (використання) — харчові продукти, які спеціально перероблені або розроблені для задоволення конкретних дієтичних потреб, що існують через конкретний фізичний чи фізіологічний стан людини та/або специфічну хворобу або розлад, і які реалізуються як такі, у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку. Склад таких харчових продуктів повинен значною мірою відрізнятися від складу звичайних продуктів подібного роду, якщо такі звичайні харчові продукти існують, але не можуть бути замінниками лікарських засобів (ст. 1 Закону України № 771/97-ВР).

«Рідна країна»