chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Шевченка біля його могили задумали побудувати звірогосподарство?

29 жовтня 2013 о 09:45

Під час ефіру на ТРК «Вікка» у Черкасах народний депутат Микола Томенко наголосив, що він та його колеги вже не встигають реагувати на всі «інновації» місцевої влади, пов’язані з підготовкою до відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

«Тільки Президент на вимогу опозиції дав доручення Генеральній прокуратурі перевірити законність знесення хати чумака у с. Моринці, а місцева влада нарешті під тиском опозиції прийняла рішення погоджувати всі свої «проекти» з Міністерством культури та експертами, як з’явився новий «суперпроект» від влади — будівництво звірогосподарства у с. Яблунів Канівського району», — зазначив народний депутат.

Він повідомив, що до нього звернулися жителі Канівського району з інформацією про те, що на відстані 2,5 км від заповідної зони, де розташована могила Тараса Шевченка, біля села Яблунів планується побудувати звірогосподарство.

«Не потребує додаткових доказів те, що звірогосподарство відноситься до об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, — зауважив Микола Томенко. — Місцеві жителі кажуть, що лише можна уявити, який сморід проїжджатимуть туристи та відвідувачі дорогою до Шевченківського національного заповідника. Крім того, громаду непокоїть ще один момент: звірогосподарство хочуть розмістити на підземному озері, з якого Канів постачається водою, а отже, це ще одна екологічна небезпека». На сьогодні цей проект, за інформацією жителів, вже пройшов псевдогромадські слухання та активно підтримується черкаською владою.

До того ж, Микола Томенко звернув увагу на те, що несподівано «ожила» ще одна ідея 20-річної давнини і, складається враження, що її теж хочуть встигнути реалізувати до 200-річчя Шевченка. Це — будівництво Канівської гідроакумулюючої електростанції.

«Не буду вдаватися у деталі і масштаби екологічної небезпеки у разі побудови тут подібного об’єкту, недарма цей проект був зупинений на початку 90-х. І йдеться не лише про тотальне руйнування берегової лінії, підтоплення населених пунктів тощо. Екологи попереджають, що ідея спорудження Канівської ГАЕС смертоносна для канівчан і жителів решти сімдесяти міст України, чиї водогони зав’язані на водах Дніпра. Адже на дні русла під товстим шаром мулу покояться радіонукліди Чорнобиля. Експлуатація станції збурить воду, і тони радіоактивного мулу понесе вниз за течією. Шкода, що громаду ставлять перед фактом того, що проект 20-річної давнини сьогодні нібито вже пройшов держекспертизу і знаходиться на узгодженні в Кабміні. А тим часом активно шукаються кредитні угоди, які планують затвердити до кінця року».

Народний депутат повідомив, що буде переконувати Комітет Верховної Ради т з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провести у Каневі виїзне засідання або викликати місцеву владу для пояснення причин раптової появи ще двох скандальних проектів до 200-річчя з дня народження Шевченка – будівництва біля його могили ГАЕС та звірогосподарства.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути