chrome firefox opera safari iexplorer

Грип в Україну прийде не раніше нового року

01 жовтня 2013 о 20:07

Перша хвиля епідемії грипу в Україні розпочнеться не раніше нового року. Таке прогнозують науковці Інституту епідеміології та інфекційних захворювань.

Нині непокоїтися не варто – попри холодну погоду вірус грипу не циркулює, а недужих стає більше через ГРВІ та застуду. Утім, кількість хворих така ж, як і за аналогічний торішній період.

Щоправда, за клінічними ознаками відрізнити його від звичного майже неможливо. Найефективніше захистити себе від недуги, на думку вірусологів, можна щепленням. Воно допомагає у 80% випадків. Вакцинуватися радять протягом жовтня-листопада. Головне, кажуть лікарі, не займатися самолікуванням, провітрювати приміщення та збалансовано харчуватися.

За словами заввідділу респіраторних та вірусних інфекцій Інституту епідеміології інфекційних хвороб Алли Мироненко, інтенсивної епідемії не очікують. «Це буде звичайна епідемія, яка вкладеться в часі – може бути з кінця грудня до березня».

Вона додала, що цієї зими, окрім звичних для українців штамів грипу типу «А», з'явиться новий – типу «Б» – «Масачусетс». Він новий, тому імунітету немає, відповідно, люди хворітимуть.

Нагадаємо, в епідемічний сезон 2012—2013 року на грип перехворіло понад 5 млн українців.

Додамо, що, за повідомленням Держлікслужби, анаферон, афлубін та енгістол не допомагають у лікуванні грипу.