chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині – черговий скандал: влада знищила два десятки елітних ялинок

13 жовтня 2013 о 12:47

Два десятки блакитних ялинок віком понад 60 років, які за ініціативою місцевого губернатора Сергія Тулуба були викорчувані з центру Черкас і пересаджені в ліс за 20 км від міста, загинули.

Нагадаємо, ця історія набула резонансу восени минулого року, коли екологів і громадськість сколихнула звістка про подальшу реконструкцію центральної площі обласного центру – Соборної площі, яка розташована перед будівлею ОДА, і в новий ландшафт якої чомусь не вписувались дерева, що росли там.

Очевидно, голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб задумав перетворити колись зелену затишну площу на бетонований «донецько-черкаський» варіант Адміністрації Президента.

wikimedia.org

Адміністрація Президента wikimedia.org 


Черкаська ОДА

Черкаська ОДА

Тоді перед будівлею були встановлені кам’яні кулі, названі у народі «яйцями Тулуба» (як і перед АП), ліквідовані зелені насадження (замість них висаджено кілька бідненьких туй),  забетоновано площу, на якій час від часу розбивають намети кольору Партії регіонів, в яких торгують харчами чи сувенірами, через що в народі Соборну площу пропонують перейменувати на Базарну. Всі ці шкільні ярмарки, генделики, звітні концерти колективів з усіх районів області, виставки автомобілів допомагали уникнути акцій протесту перед вікнами губернатора. А кількість судових заборон проведення на Соборній площі політичних акцій та зібрань вже перестали лічити.

procherk.info

 procherk.info

Проте найбільше шкода дерев, яких через забаганки влади більше немає. Йдеться про 23 розкішні блакитні ялинки, які росли на цьому місці і нікому не заважали близько 60 років. Вони – ровесниці Черкаської області, яка у цьому році святкує своє 60-річчя.

procherk.info

 procherk.info

Як зазначав у минулому році в інтерв’ю ТРК «Вікка» автор проекту озеленення Соборної площі Анатолій Ніколенко, йому ялинок шкода, та слово замовника – закон.  «Варіантів було багато – із поетапною заміною, з частковою заміною, заміною, залежно від реконструкції фасадів там, але останнє прохання замовника – зробити заміну одночасну без етапів».

Був проведений позаплановий огляд комісії з обстеження зелених насаджень і встановлено, що перед будівлею ОДА три ялинки перебувають у незадовільному стані, 20 ялинок – у задовільному стані. Усі дерева листяних порід – у задовільному стані, крім однієї берези, – вона суховерха (з інтерв’ю Володимира Гусаченка, начальника відділу екології та раціонального природокористування МВК, ТРК «Вікка»). Як ялинки добре доглядати – обкопати, підживлювати й поливати, – казали екологи-фахівці, то вони ще Будинок рад переживуть…

Той, хто, власне, і задумав «покращення» площі — Сергій Тулуб, голова Черкаської ОДА у березні минулого року говорив: «Ніякого вирубування ялинок не тільки біля облради, а взагалі не повинно бути там, де сьогодні є життєздатні рослини. Може бути тільки вирубка там, де вони чимось захворіли. Тут, якщо щось і буде відновлюватися, то тільки з одним питанням: буде пересаджуватися в нове місце розташування. Буде рости там!» (ТРК «Вікка», 27.03.2012).

Після цього кілька разів «Управління експлуатації Будинку рад» намагалося заручитися підтримкою Громадської ради у питанні знесення дерев. Але щоразу зазнавали фіаско. Тим не менше, несподівано для екологів і жителів міста, 2 листопада 2012 року з самого ранку центральна Соборна площа в Черкасах «облисіла» — за допомогою бензопил викорчували більше двох десятків блакитних ялинок, а також пустили під ніж усі листяні дерева напроти будинку ОДА. Ялини повантажили на причепи і вивезли за місто — неподалік с. Будище Черкаського району і висадили на території Мошнівського лісництва...

progolovne.ck.ua

 progolovne.ck.ua


procherk.info

 procherk.info

На прес-конференції Сергій Тулуб повідомив, що ялинки пересадили задля… безпеки людей. «Для цього були об’єктивні підстави. Адже ці дерева досягли свого віку й стали небезпечними для людей. Тому ми пересадили їх задля безпеки черкащан. Пам’ятаєте, коли влітку було штормове попередження, то тоді фахівці з надзвичайних ситуацій попередили нас, що ці дерева несуть небезпеку для громадян, які можуть випадково опинитися поблизу цих дерев», — пояснив керівник Черкащини («Черкаський край», 06.11.2012).

Тодішній  мер Черкас Сергій Одарич теж підтримав свого колегу, розказавши, що новий вигляд «облисілої» Соборної площі йому більше подобається, ніж старий. «Думаю, що якщо площа не залишиться далі такою голою, то враження позитивні. Те, що ми мали затулені фасади, те, що було темно в кабінетах… Я вважаю, що правильно, що розчистили площу...» (народUA, 05.11.2012).

Не пройшло і року – екологи та громадськість знайшли у Будищанському лісі переселені черкаською владою красуні-ялинки: серед високих сосен вони виділяються іржавою плямою. Як і попереджали екологи, вони загинули…

Фото щойно пересаджених ялинок, 2012 р.

Фото щойно пересаджений ялинок, 2012 р. 


Не пройшло і року. Фото progolovne.ck.ua

Не пройшло і року. Фото progolovne.ck.ua


progolovne.ck.ua

 progolovne.ck.ua

Виникає питання, чи відреагують на знищення зелених насаджень екологічні структури, правоохоронні органи?

До речі, «зачистка» Соборної площі від дерев коштувала бюджету більше двохсот тисяч гривень. А на озеленення Соборної площі обласною радою було виділено 400 тис. грн.

«Рідна країна»

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути