chrome firefox opera safari iexplorer

На зарплати вчителів не вистачає 2 мільярди гривень

26 жовтня 2013 о 15:17

Додаткова потреба видатків місцевих бюджетів на оплату праці працівникам освіти у більшості регіонів України становить близько 2 мільярди гривень.

Про це заявив заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк, повідомляє «Освіта.ua».

За його словами, через недостатність видатків у більшості територій не забезпечується виплата педагогічним працівникам винагороди за сумлінну працю та допомоги на оздоровлення.

«Має місце безпідставне скасування або зменшення вчителям доплат за певні види педагогічної роботи, за виконання обов’язків тимчасово відсутніх колег, суміщення посад, примусове надання безоплатних відпусток», — зазначив Романюк.

За його даними, порушуються вимоги законодавства щодо рівня посадового окладу працівника I тарифного розряду: через урядові рішення його розмір на 295 гривень нижчий від мінімальної зарплати.

Також Романюк повідомив, що такий стан фінансування галузі призвів до невиконання встановлених ст.57 Закону «Про освіту» державних гарантій працівникам освіти.

Так, середній розмір посадових окладів педагогів складає лише 44% від законодавчо встановленого рівня.

«У зв’язку з цим кожен з педагогів недоотримує в середньому понад 3,2 тис. грн., а спеціалісти – понад 1,6 тис. грн. на місяць», — зазначив заступник голови профспілки.

«Викликає тривогу та призводить до напруження в освітянському середовищі недостача коштів на виплату зарплати працівникам більшості територій в листопаді-грудні, а також якість казначейського обслуговування навіть за їх наявності. За оперативними даними ланок Профспілки додаткова потреба видатків на оплату праці у місцевих бюджетах становить близько 2 мільярдів гривень», — заявив Романюк.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути