chrome firefox opera safari iexplorer

Народний хор України імені Г.Г. Верьовки відсвяткує 70-річчя

23 жовтня 2013 о 12:34

24 жовтня о 19:00 у Національному академічному театрі опери та балету імені Т. Г. Шевченка, за адресою: вул. Володимирська, 50, відбудеться урочистий ювілейний концерт Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г. Г. Верьовки. Святковий виступ присвячено 70-річчю від дня заснування славетного колективу.

Зауважимо, у вересні 1943-го, у щойно визволеному Харкові і народився Український народний хор. Його створив і керував колективом відомий український композитор і хоровий диригент Григорій Гурійович Верьовка. З його діяльністю пов’язані становлення колективу, формування художніх і творчих традицій, які поєднують фольклорний народний спів із сучасною манерою виконання та професійною майстерністю.

Так, уже понад 48 років закладені традиції успішно продовжує й удосконалює нинішній художній керівник і генеральний директор, вихованець Одеської консерваторії (клас професора К. Пігрова) Герой України, народний артист України, народний артист СРСР, лауреат Державної премії СРСР, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, професор, академік Анатолій Авдієвський.

Він став новою епохою у житті хору. Адже практикує органічне поєднання народної й академічної манери співу. Це дало змогу розширити й збагатити репертуарну палітру колективу. Нині діапазон хору сягає від етносу та фольклору до класичних обробок акапела та пісень сучасних композиторів: від вокально-хореографічних сцен, композицій та народних дійств – фольк-опери Є. Станковича «Цвіт папороті», в якій народні мотиви вдало синтезуються із сучасними прийомами композиторського письма та оранжування.

Найвибагливіші критики визнають, що самобутність та високохудожність виконання, гнучкість фразування, дивовижне розмаїття голосів, поєднання емоційності та стриманості, душевної відкритості та доброзичливого гумору, чистоти й безпосередності – ось чим зачарував та прихилив серця шанувальників пісні Національний український народний хор.