chrome firefox opera safari iexplorer

Населення України старіє і скорочується

18 жовтня 2013 о 12:22

Якість життя суттєво впливає на демографічну ситуацію в різних країнах. Високі соціальні стандарти, на жаль, призводять до зменшення народжуваності і неминучого старіння націй. Державна служба статистики України відзначає, що за минулий рік нас стало менше майже на сто тисяч.

Чисельність населення України станом на 1 вересня 2013 склала 45,461 тис. осіб, що на 3,3 тис. менше показника на 1 серпня поточного року і на 97,4 тис. менше, ніж на аналогічну дату минулого року.

Як повідомила Державна служба статистики України, природне скорочення населення у січні-серпні цього року склало 109,9 тис. осіб. Коефіцієнт природного приросту склав «мінус» 3,6 на тисячу жителів України.

За інформацією Держстату, приріст населення за цей період спостерігався у Волинській, Закарпатській, Івано — Франківській, Київській, Рівненській, Чернівецькій областях та в Криму. В інших областях — скорочення кількості жителів.

Станом на 1 вересня чисельність міського населення становила 31057000 осіб, сільського — 14224000 чоловік.

Як раніше повідомляв Inpress.ua, чисельність населення в Україні станом на 1 серпня становила 45 млн 464 тис. 917 осіб У порівнянні з даними на 1 липня, кількість жителів України скоротилося на 4 тис. 895 осіб.

На думку аналітиків міжнародної аудиторської компанії «Ернст енд Янг», чисельність населення України до 2016 року може скоротитися до 44 млн осіб.

Зазначимо, що на демографію в Україні безпосередньо впливає економічна криза. Не допоміг навіть так званий бебі-бум 2004—2008 років. Років 20 тому нас налічувалося трохи більше 52 мільйонів, зараз — близько 45 млн. Кожен десятий житель України помирає у віці до 35 років, а кожен четвертий не доживає до 60, стверджує міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін.

До слова, Кабінет Міністрів вирішив знову перенести проведення всеукраїнського перепису населення, на цей раз на 2014 рік, повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. Нагадаємо, другу всеукраїнську перепис населення планувалося провести в 2011 році, але в 2010 році уряд переніс її проведення на 2012 рік, а в 2012 -му — на 2013 рік.

Нагадаємо, що фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я заявили про стрімке старіння населення Землі.

Прогноз вчених малоутешітелен. До 2050 року, кажуть вони, число людей, вік яких 60 і більше років, складе 22 %. Найбільше процес торкнеться населення, що має низький або середній рівень достатку. У їх сім'ях частіше з'являтимуться літні, вік яких — 80 років і більше.

Як свідчать результати рейтингу оцінки умов життя, складеного міжнародною благодійною організацією HelpAge International за підтримки ООН, Швеція, Норвегія і Німеччина є найбільш благополучними для літніх людей країнами. Всього в списку присутні 91 держави, при цьому дослідження охоплює 89 % літніх людей у ​​світі. Україна займає 66-е місце в списку, Росія опинилася на 78 -му місці.

До речі, літніх швейцарців, які отримують соцдопомогу від держави, запропонували розселяти в спеціальних анклавах в Марокко. Ініціатива виходить від депутата Народної партії Швейцарії Іва Нідеггера.

Відіславши незаможних пенсіонерів до моря, парламентарій сподівається вирішити відразу кілька проблем: справитися з кризою на ринку нерухомості і знизити витрати муніципалітетів на надання соціальної допомоги.

Джерело: pereveslo.org.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути