chrome firefox opera safari iexplorer

Неофіційна найстаріша жителька Землі живе в Україні

23 жовтня 2013 о 11:00

Українка — найстарша жителька Землі, але про це не знають у Книзі рекордів Гіннесса. Катерина Козак на рік старша за ста п'ятнадцятилітню японку Місао Окаву, за життям якої стежить увесь світ.

Наші земляки з роками лише поповнюють списки довгожителів, — передає ТСН. 116 років Катерина Козак йде по життю із прізвиськом «наше Сонечко». Життя змусило її ні на що не нарікати і крутитися. Жінка ніколи не була в лікарні і не приймала жодної пігулки. Вона так і не вийшла заміж і не народила дітей. Уперше медики оглянули бабцю торік, бо вона впала.

116 років було рекордсмену книги Гіннеса, але цей японець цьогоріч помер. Нині найстаршою жителькою планети у світі визано його землячку Місао Окава, яка на рік і два місяці молодша за нашу бабу Катю.

Професор-геронтолог зізнається: невивчені українці при здоровому глузді й добрій пам'яті підкорюють межі людського віку. Найстрашому українцю — 113 років. Секретом його довголіття називали лагідну вдачу і вірність одній жінці. Грегор Нестор зі Львівщини і у 115 співав та чистив картоплю. Сторічна Емма Михайлівна — і досі живчик.

Генетична спадковість дає лише 15 % ресурсу прожити довго. Її легко зіпсувати способом життя і мислення, вважають геронтологи. Поки українські вчені відстежили лише місця, де можна це зробити. Окрім Києва, найбільше довгожителів серед тих, хто живе в Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій та Львівській областях. Тривалість життя там найвища. Найменше віку виділяє доля тим українцям, які поселилися в Житомирській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Донецькій та Херсонській областях.

Демографи кажуть, чоловіки самі винні, що живуть мало, бо споживають багато алкоголю і масної їжі, а довгих років життя додає все високе — духовні цінності та гори. Феномен тих, хто давно обрав собі місце на цвинтарі, але зумів пережити все і всіх, українська наука пояснює просто — це відбувається всупереч здоровому глузду. Але одна спільна риса у найстраших таки є: вони мало говорять і багато сміються. Нагадаємо, що житель Болівії став найстарішою людиною на Землі.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути