chrome firefox opera safari iexplorer

Німеччина поверне Україні цінності, втрачені унаслідок Другої світової війни

16 жовтня 2013 о 10:38

Україна та Німеччина визначать вектори співпраці щодо реституції культурних цінностей періоду Другої світової війни. Це дасть змогу повернути ще більше пам’яток, незаконно вивезених з України.

15–18 жовтня 2013 року в Одесі українсько-німецька комісія розгляне й обговорить актуальні проблеми міжвідомчої та міждержавної співпраці з повернення та реституції культурних цінностей, втрачених і незаконно переміщених під час Другої світової війни.

За останні двадцять років співпраця за цим напрямом набула особливої актуальності, ця зустріч дозволить визначити вектори її подальшого розвитку, ідеться на сайті Міністерства культури України.

Українсько-німецьку делегацію представить 21 особа, з них – 11 з боку Німеччини й 10 – з України.

Додамо, за останні 10 років Німеччина передала Україні 1233 одиниць зберігання. Зокрема, до України повернули картину XVII століття «Весільна хода нареченого» роботи невідомого голландського художника майстерні Пітера Брейгеля молодшого, вивезену з Уманської картинної галереї під час Другої світової війни; ікону XVI століття «В’їзд до Єрусалима», викрадену зі Львівського музею українського мистецтва у 1984 році; колекцію писанок і 1 декоративний таріль.

Україна, зі свого боку, в червні 2013 року повернула Німеччині 713 книг з бібліотеки колишнього Інституту цукрової промисловості в Берліні, що зберігалися у бібліотеці Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості».

Джерело: vidia.org
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути