chrome firefox opera safari iexplorer

Оголошено переможців кінофестивалю «Молодість»

28 жовтня 2013 о 09:27

У Києві відбулося урочисте закриття 43-го міжнародного кінофестивалю «Молодість» та оголошення списку переможців.

Гран-прі 43 -го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» і головний приз та сертифікат на суму 80 тис. гривень отримав студентський короткометражний фільм «Людська маса» (The Mass of Men) режисера Габріеля Гоше з Великобританії.

Переможцем міжнародного повнометражного конкурсу став фільм «Іло Іло» (Ilo Ilo) режисера з Сінгапуру Ентоні Чена. Він отримав сертифікат на суму 2,5 тис. дол. США.

Фільм «Господарі» режисерів Агустино Тоскано та Езекіля Радускі з Аргентини отримав спеціальну нагороду За художнє втілення відносин між слугами і господарями і продовження традицій Бюнюела та Лоузі. Фільм «Торі» танцює німецького режисера Катрін Геббе отримав спеціальний приз За найкращий акторський ансамбль.

Найкращим фільмом міжнародного короткометражного конкурсу визнана картина «Масляна лампа» режисера із Франції Гу Вея .

Спеціальні призи у цій категорії отримали: фільм «Ноа» Уолтера Вудмен та Патріка Седерберга з Канади — За художній мінімалізм під час розкриття драми віртуального спілкування; фільм «Свисток» Гжегожа Зарічного з Польщі — За тонке і поетичне зображення буднів.

Перше місце у студентському міжнародному конкурсі отримав фільм «Мати» Лукаша Осальского, режисера з Польщі.

Спеціальний приз журі За найкращу акторську гру (Вінсент Крюгер) отримав фільм «Сонечко» німецького режисера Барбарі Отта.

Найкращим фільмом національного конкурсу назвали «Повернення» Олександра Ратія . Приз — сертифікат на 2500 доларів США.

Спеціальний призи в національному конкурсі отримали три фільми.

«Дорога» Максима Ксенді За майстерність викликати емоцію; «З життя людей. Богема» Ганни Федоряченко — За гуманітарну іронію; «Помин» Ірини Цілик — За збереження традицій українського кінематографу.

Дипломи екуменічного журі отримали короткометражка «Помин» Ірини Цілик (Україна) та повнометражний фільм «Вага слонів» Деніела Джозефа Боргмана (Нова Зеландія , Данія, Швеція).

Спеціальні призи отримали повнометражні фільми «Золота клітка» Дієго Кемада-Дієса (Мексика, Іспанія) і «Хлопчики, Гійом, до столу!» режисера Гійома Гальєна (Франція, Бельгія).

Призу Дон Кіхот від журі кіноклубів удостоївся фільм «Сара хоче бігти» канадського режисера Хлої Робішо. Спеціальні призи журі — «Хлопчики, Гійом, до столу!» режисера Гійома Гальєна (Франція, Бельгія) та «Освенцим у моїй голові» Ассафа Махнеса з Ізраїлю.

Приз журі асоціації кінокритиків ФІПРЕССІ отримала стрічка «Іло Іло» Ентоні Чена з Сінгапуру.

Переможцем програми Сонячний зайчик став новий фільм польського режисера Малгожати Шумовської «В ім'я».

Спеціальний диплом конкурсу отримала стрічка «Ти будеш любити мене завтра?» Арвін Чена з Тайваню, а також фільм Анни-Маргарити Альбело із США «Хто боїться Вагіни Вульф»?

Переможцем програми «Молодість» — дітям став фільм «Ракета» Кіма Мордаунта (Австралія, Лаос, Таїланд).

Спеціальними дипломами нагородили: За найкращу історію — фільм «Клара і таємниця ведмедів» Тобіаса Інайхена зі Швейцарії; За найкраще режисерське рішення — українську стрічку «Іван Сила» Віктора Андрієнка.

Приз глядацьких симпатій отримав фільм «Хлопчики, Гійом, до столу!» режисера Гійома Гальєна (Франція, Бельгія).

Цього року на фестивалі було представлено близько 300 фільмів із більше, ніж 60 країн світу. В українському національному конкурсі брали участь 23 картини. За приз у повнометражному конкурсі змагалися 12 фільмів. Спеціальним гостем фестивалю став режисер Ульріх Зайдль.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути