chrome firefox opera safari iexplorer

Табачник видаляє зі шкільних програм патріотизм

14 жовтня 2013 о 10:40

У нових Державних стандартах базової і повної загальної середньої освіти практично відсутній український зміст. 

Про це заявляє президент Міжнародного фонду імені Ярослава Мудрого Валентина Стрелько, пише ZN.UA.

За її словами, поняття «державна мова» в освітніх стандартах підміняють терміном «рідний», що відкриває можливості для просування російської мови в освітній простір.

«Державна мова — українська — не виділяється окремим розділом, а йде в розділі „мови та літератури“, через кому з „мовами національних меншин“ ... Мабуть, щоб уникнути прописування головної мети і складових її вивчення», — зазначає Стрелько.

"Ми проаналізували підручники з української мови для початкових класів. Це в цілому 743 сторінки. На них — всього 27 тез або пропозицій, де згадуються слова, пов'язані з Україною. Лише двічі у вправах вживається термін українську мову: «Українська мова — державна мова України» та «Ми — українці. Мова наша — українська», — додає Стрелько.

За її словами, разом з тим у «Книгах для читання» для початкових класів немає оповідань з історії України, про героїв-козаках, героїв боротьби за незалежність України.

При цьому історія України входить до загального розділу «суспільствознавство», а замість терміна 
«українська нація, український народ» вживається термін «населення України».

«Зараз у початкових класах, які навчаються за старими стандартами, є предмет „Я і Україна“. За новими стандартами через кілька років цього курсу e початковій школі не буде», — заявила експерт.

Разом з тим в МОН не згодні з думкою про незадовільний стан патріотичного виховання в країні. Відомство апелює до переліку заходів, які сприяють «патріотичному вихованню — „Зірниця“, „Молода гвардія“, святкування перемоги у Великій Вітчизняній війні і таке інше».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути