chrome firefox opera safari iexplorer

У квітні 2014 року Україна запустить власний супутник зв’язку

23 жовтня 2013 о 13:20

Український супутник зв’язку «Либідь» буде запущено у квітні 2014 року.

Про це під час брифінгу у Кабміні повідомив Глава державного космічного агентства Юрій Алексєєв.

«Ми підписали угоду, що в квітні, у третій декаді, буде проведено запуск цього супутника», — сказав він, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу.

Раніше запуск супутника планувався у 2013 році. Затримка, за словами Алексєєва, пояснюється технологічними проблемами у розробника канадської компанії MACDONALD, DettwilerаndAssociatesCorporation(MDA) — у них виникли невеликі технологічні проблеми з певними блоками.

«Зараз ці блоки на всіх апаратах змінюють. В тому числі й на нашому. Тому вийшла ось така затримка», — додав Алексєєв.

Вартість проекту становить майже 260 мільйонів доларів і здійснюється він канадською компанією MDA під гарантії українського уряду. Сам апарат супутника виготовляється у Красноярську на ІСС імені академіка М.Ф.Решетньова, а передавальну спеціальну апаратуру поставляє канадська MDA. Третій ступінь супутника виготовляється у НВО ім. Лавочкіна (Москва).

Запуск здійснюватиме Роскосмос, а після виведення супутника в експлуатацію його обслуговування проводитиме Укркосмос. «Зараз ми закінчуємо будівельно-монтажні роботи по станції управління в Євпаторії. У цей центр вже прибуло відповідне обладнання з Німеччини, виготовлене на замовлення MDA», — розповів Алексєєв.

Контракт був підписаний 2009 року.

Супутник «Либідь» — перший український геостаціонарний телекомунікаційний супутник. Призначається для надання послуг регіонального і зарубіжного телерадіомовлення, безпосереднього телемовлення, надання послуг мультимедіа та інтернет, а також забезпечення передачі даних, телефонії, відеоконференцій на основі VSAT.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути