chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові стартує показ першого кримськотатарського повнометражного художнього фільму «Хайтарма»

24 жовтня 2013 о 13:49

24 жовтня у Львові починається показ першого кримськотатарського повнометражного художнього фільму «Хайтарма».
Про це ZAXID.NET повідомив співорганізатор Тижня кримськотатарської культури у Львові Алім Алієв.

Фільм буде у прокаті тиждень — до 30 жовтня, по два сеанси на день, його можна переглянути у кінотеатрі «Кінопалац» (вул. Театральна, 22) .

Також 29 жовтня о 19-00 в Кінопалаці відбудеться великий показ «Хайтарми» за участі творчої команди фільму, зокрема, виконавця головної ролі та режисера Ахтема Сеїтаблаєва. На показ запросили суспільно-політичних діячів, інтелектуалів, дипломатів, журналістів, бізнесменів та діячів культури з Криму та Львова.

Фільм створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана. Фільм знято продакшн-студією телеканалу ATR. Бюджет картини — 1,5 млн. дол.

Нагадаємо, прем’єра фільму у Криму здобула скандальну славу – через неї подав у відставку генеральний консул Російської Федерації у Криму Володимир Андреєв. Він в різкій формі розкритикував фільм, дозволивши собі образливі вислови на адресу кримських татар. Згодом за це Андреєв отримав догану від МЗС України та МЗС РФ.

Також у рамках Тижня кримськотатарської культури 27 жовтня о 20:00 пройде Вечір кримськотатарсько-української етно-джазової музики. Це спільний музичний проект бенду Усеїна Бекірова (Київ), співачки Ельвіри Сарихаліл (Сімферополь) та гурту «Shockolad» (Львів). Спеціально для мешканців та гостей Львова музиканти вперше зберуться у такому складі. Концерт відбудеться у Львівській копальні кави.

А 29 жовтня о 21:30 в МО «Дзиґа» відбудеться дискусія про роль кримських татар в сучасній Україні за участі кримських та львівських експертів, зокрема, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, істориків Ярослава Грицака та Гульнари Бекірової, політолога Ельміри Муратової. Модеруватиме дискусію партнер експертної компанії pro.mova Євген Глібовицький.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути